Έκτακτο επίδομα για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά το ΚΚΕ
Print Friendly, PDF & Email
ΟΤΑ

Έκτακτο επίδομα για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά το ΚΚΕ

Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη συμβολή τους όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ζητούν από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών 8 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (Κατσώτης Χρήστος, Δελής Γιάννης, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μαρίνος Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος και Συντυχάκης Μανώλης).

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένοι βουλευτές αναφέρουν στην ερώτηση που κατέθεσαν:

Η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα της περιόδου της πανδημίας, με παρεμβάσεις, προβάλλει ως σημαντικό το ρόλο «της αυτοδιοίκησης» και ότι στηρίζει τους Δήμους, ώστε «να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και ανάπτυξης».

Αντικειμενικά σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας προκύπτει η ανάγκη παραπέρα ενίσχυσης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των δήμων, με αιχμή την καθαριότητα για τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές τους υποδομές, στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, ηλικιωμένων κ.λπ. 

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, με απανωτές δηλώσεις του, ανάγει την καθαριότητα στις πόλεις ως ένα από τα κρίσιμα μεγέθη προστασίας της δημοσίας υγείας, που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να ανταποκριθούν με επάρκεια και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν είναι στην αποκλειστική ευθύνη των δήμων.

Κάποιες δημοτικές αρχές, πατώντας πάνω στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στις 14-3-2020, επιλέγουν την ιδιωτικοποίηση, δυνατότητα που τους δόθηκε από την ΠΝΠ και προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό (4μηνίτες) με τη δικαιολογία ότι μπορεί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να ασθενήσουν από τον κορωνοϊό και να μπει η υπηρεσία σε καραντίνα (Δήμος Λαγκαδά).

Με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, οι Δήμοι πήραν μέτρα αποσυμφόρησης για την αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας. Οι ελλείψεις όμως του προσωπικού που απαιτείται να είναι στην πρώτη γραμμή για την καθαριότητα, με την αύξηση των σκουπιδιών λόγω της καραντίνας, είναι μεγάλες. Η κυβέρνηση αρκείται στα λόγια συμπάθειας για το έργο των εργαζομένων.

Εκτός από το να ικανοποιηθεί το αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε αυτές τις συνθήκες εργασίας για την ανταπόκρισή τους στις αυξημένες ανάγκες, είναι ορθό και κυρίως δίκαιο να χορηγηθεί στους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση έκτακτο επίδομα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν προκειμένου:

  • Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση;
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλες οι υπηρεσίες και να καταργηθούν όλες οι περιοριστικές μνημονικές δεσμεύσεις, στις προσλήψεις προσωπικού;
  • Να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κ.λπ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet