Επισπεύδεται η αποζημίωση των πληγέντων της θεομηνίας στις 13/10 στους Δήμους Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
ΟΤΑ

Επισπεύδεται η αποζημίωση των πληγέντων της θεομηνίας στις 13/10 στους Δήμους Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής

Ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής Ν.Δ. Βόρειου Τομέα Αθηνών Β1, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεών του με τους πολίτες του Βόρειου Τομέα με τίτλο «Η Βόρεια Αθήνα συζητά», διοργάνωσε χθες (8/2) την τέταρτη διαδικτυακή συζήτηση για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εποχή της πανδημίας, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του βουλευτή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συζήτηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Δέσποινα Θωμαΐδου (Νέας Ιωνίας), Ξένος Μανιατογιάννης (Βριλησσίων) και Νίκος Μπάμπαλος (Ηρακλείου Αττικής).

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης, οι δήμαρχοι Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής, ανέδειξαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την καθυστέρηση των αποζημιώσεων που εκκρεμούν για εκταμίευση, μετά την καταστροφική θεομηνία της 13ης Οκτωβρίου 2020.

Σήμερα το πρωί, ο Δημήτρης Καιρίδης επικοινώνησε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να τον ενημερώσει για το ζήτημα που έχει προκύψει και να του ζητήσει να επισπευσθεί η διαδικασία έγκρισης των αποζημιώσεων που αφορούν τους δύο Δήμους (+τον Δήμο Γαλατσίου) και πάνω από 900 οικογένειες του Βόρειου Τομέα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι η ανταπόκριση ήταν άμεση, καθώς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υπέγραψε, δίνοντας τη σχετική έγκριση. Στη συνέχεια, θα υπογράψουν οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση και να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του βουλευτή.

Συνολικά, οι τρεις δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την πανδημία αλλά και τις ανάγκες των Δήμων τους σε χρηματοδότηση, υλικά και προσωπικό. Και οι τρεις επισήμαναν ότι αν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έπλευσε σε αχαρτογράφητα και ταραχώδη νερά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης των συνεπειών της, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και κάνει συνεχώς βήματα, προκειμένου να εξομαλύνει την καθημερινότητα των δημοτών, σημειώνεται κατωτέρω της ανακοίνωσης.

Ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, περιέγραψε πώς το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξελίχθηκε  από την αρχή της πανδημίας, προκειμένου να καλύπτει ολοένα και περισσότερους πολίτες, τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος ενέτεινε την ψηφιοποίηση στο κομμάτι της τηλεργασίας αλλά και στις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει και, τέλος, πώς κάλυψε μέρος των αναγκών του σε προσωπικό, μονιμοποιώντας υπαλλήλους που ασχολούνται με την καθαριότητα. 

Η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, τόνισε ότι ο Δήμος έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τη διαδικασία εμβολιασμού των ΑμεΑ. και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, χρησιμοποιώντας ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Σχολιάζοντας τη συνεργασία Δήμων και ΕΟΔΥ, η κυρία Θωμαΐδου και ο κύριος Μανιατογιάννης εξήγησαν πως, παρά τις αρχικές δυσκολίες, η συνεργασία, ο συντονισμός και η επικοινωνία βελτιώνονται συνεχώς.

Τέλος, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, σχολιάζοντας τον ΕΝΦΙΑ, τάχθηκε υπέρ του να αποδίδεται κατευθείαν στους Δήμους.

«Η κρίση ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Δήμοι στις ζωές των πολιτών. Οι αυξημένες αρμοδιότητες των Δήμων οφείλουν να συνοδεύονται και από επιπλέον πόρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάμπαλος.

Και η κυρία Θωμαΐδου, αλλά και ο κύριος Μανιατογιάννης τάχθηκαν υπέρ της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό φόρο. 

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ, άπαντες συμφώνησαν ότι το σύστημα της απλής αναλογικής δυσχεραίνει τη λειτουργία των Δήμων και δημιουργεί τριβές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, υπογράμμισε ωστόσο ότι «οι δήμαρχοι, πρέπει να έχουν τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50+1».

Τη συζήτηση παρακολούθησαν πάνω από 2.363 θεατές στο Facebook και το Youtube, επισημαίνει, τέλος, το γραφείο Τύπου του κ. Καιρίδη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet