Κατάργηση απλής αναλογικής με καθιέρωση εκλογής από την πρώτη Κυριακή στα Δ.Σ. προανήγγειλε ο Μ. Βορίδης
Print Friendly, PDF & Email
ΟΤΑ

Κατάργηση απλής αναλογικής με καθιέρωση εκλογής από την πρώτη Κυριακή στα Δ.Σ. προανήγγειλε ο Μ. Βορίδης

Ο εκλογικός νόμος, η κινητικότητα, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και θεσμικά και αναπτυξιακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των αναφορών του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, Γ. Μαρκόπουλος,  το σύνολο των δημάρχων της Αττικής, αντιπεριφερειάρχες, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Ι. Σελίμης και εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Ο κ. Πατούλης καλωσόρισε τον κ. Βορίδη στη τηλεδιάσκεψη εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η εμπειρία και η παραγωγική του θητεία στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγή ενός σημαντικού έργου και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επιπλέον, ευχαρίστησε το σύνολο των συμμετεχόντων και επεσήμανε ότι η καθολική συμμέτοχή των δημάρχων της Αττικής στην τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώνει, τόσο το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησής και της κεντρικής διοίκησης, όσο και την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής.   

«Μέσα από τη γόνιμη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης, με επίκεντρο τον πολίτη, μπορεί να εξασφαλιστεί η θεσμική θωράκιση που θα οδηγήσει την Αττική και συνολικά τη χώρα στην ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε:

«Τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία και έχουμε την ιστορική ευθύνη και ευκαιρία να συνεργαστούμε γόνιμα προς την κοινή κατεύθυνση που είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε τη βούληση να είμαστε συνοδοιπόροι σας και να συνδράμουμε το έργο σας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, προκειμένου να οδηγήσουμε την Αττική στην ανάπτυξη, με τον πολίτη μπροστά».

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τους δημάρχους της Αττικής ως συμμάχους του στο έργο που έχει αναλάβει ως υπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι θα συνεργαστούν στενά για να εισέλθει σε μια νέα φάση η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Βορίδης έκανε εκτενή αναφορά στα παρακάτω ζητήματα:

Εκλογικός Νόμος

Στην προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα παρουσιάσει το σύνολο των προωθούμενων αλλαγών που αφορούν στον εκλογικό νόμο και συνιστούν υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με τα θεσμικά όργανα την Αυτοδιοίκησης την ΕΝΠΕ και τη ΚΕΔΕ.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η πρόταση που θα καταθέσει προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής, την κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, την εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, τη θέσπιση πλαφόν εισόδου στα Δημοτικά Συμβούλια το 3% και κατάργηση της  τέταρτης κάλπης που αφορά τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους, ενώ σημείωσε ότι ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60% θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική. Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, στόχος των αλλαγών είναι να εξαλειφθούν τα ζητήματα κυβερνησιμότητας που προέκυψαν από την απλή αναλογική και να διασφαλίζεται στον νικητή η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να μπορεί να διοικήσει.

Κινητικότητα

Αναφερόμενος στα ζητήματα της κινητικότητας προσωπικού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος και τόνισε ότι θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα σχετίζονται με τη βελτίωσή του. Μάλιστα, για να επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει με τους φορείς προέλευσης των υπαλλήλων, τόνισε πως θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας ειδικός μηχανισμός αξιολόγησης.  

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, ενώ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη και παράγοντες που αφορούν στην παρούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Ειδική αναφορά έκανε στην προετοιμασία για τις θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στην υλοποίηση ενός ειδικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου, ενώ τόνισε ότι θα διευθετήσει ζητήματα που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τέλος, αφού απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των δημάρχων, τόνισε ότι καταγράφει τις επισημάνσεις τους και με δεδομένες τις αναφορές τους κατανοεί τις προτεραιότητες που θέτουν. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι σε κάθε ζήτημα που απασχολεί την Αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα επιλύονται.   

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet