Κ. Μπακογιάννης: Έτοιμοι να στηρίξουμε στην πράξη τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών
Print Friendly, PDF & Email
ΟΤΑ

Κ. Μπακογιάννης: Έτοιμοι να στηρίξουμε στην πράξη τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Τη στήριξή του στη ρύθμιση που συζητείται στη Βουλή για τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων για χρήση ναρκωτικών ουσιών και από τους ΟΤΑ εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Μιλώντας στον «Real FM», αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διεθνή πρακτική λειτουργίας αυτών των χώρων που, όπως είπε, «την έχουν υιοθετήσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Έχουμε αυτή τη στιγμή χώρους εποπτευόμενης χρήσης που λειτουργούν σε 11 χώρες, σε 97 πόλεις. Και έρχεται η κυβέρνηση και πολύ σωστά δίνει τη δυνατότητα οι χώροι αυτοί να μην είναι μόνο σε σταθερά σημεία, αλλά να λειτουργούν και με κινητές μονάδες, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται και στο εξωτερικό, να βγει μπροστά και να το πάρει πάνω της. Να σταματήσουμε, δηλαδή, να παίζουμε αυτό το παιχνίδι των αρμοδιοτήτων».

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια έγινε και στο παρελθόν στην Αθήνα με επιτυχία, χωρίς όμως να συνεχιστεί, σημειώνοντας:

«Το 2013 λειτούργησε για δέκα μήνες το πρόγραμμα Οδυσσέας, που κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία 100 περιστατικά υπερβολικής δόσης. Δηλαδή έσωσε 100 ζωές. Συνολικά διαχειρίστηκε πάνω από 2.500 ανθρώπους και όλα αυτά με πολύ μικρή εμπειρία, γιατί είχε μόλις ξεκινήσει, σε μόλις δέκα μήνες. Είναι, λοιπόν, ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που κάνουμε και χαίρομαι πάρα πολύ που ο νόμος ψηφίστηκε για πρώτη φορά στη Βουλή πριν έναν χρόνο, με διακομματική συναίνεση κι απ’ ό,τι φαίνεται σιγά-σιγά επιτέλους στο θέμα των ναρκωτικών έχουμε αρχίσει να βάζουμε στην άκρη τα πολιτικά, τα ιδεολογικά, και προσπαθούμε όλοι μαζί να βρούμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Γιατί να συμφωνήσουμε ότι είναι ένα θέμα που δεν σηκώνει πολιτική εκμετάλλευση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να στηρίξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι «είναι μια πρόταση που είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε όλοι και όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Εμείς ως Δήμος Αθηναίων είμαστε έτοιμοι. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση να δημιουργήσουμε τις δικές μας κινητές μονάδες. Δεν θα κάνουμε του κεφαλιού μας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με ΟΚΑΝΑ, με το ΚΕΘΕΑ, με το 18 ΑΝΩ, με όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη καθημερινά, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο». «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι γυρίζουν όλη τη νύχτα την πόλη. Κι όχι μόνο για τα ναρκωτικά, αλλά και ευρύτερα για την αστεγία» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που εξέφρασε η βουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι «είναι δύο διαφορετικές σχολές σκέψης. Προσωπικά θαυμάζω την κ. Γιαννάκου, τη σέβομαι απεριόριστα. Έχει δώσει έναν μεγάλο αγώνα για τα ναρκωτικά, μιλούσε για αυτά όταν όλοι οι άλλοι σιωπούσαν, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, αρχές της δεκαετίας του ’90. Δεν υπάρχει όμως μόνο μία λύση. Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αν θέλεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα των ναρκωτικών. Και είναι λογικό, και νομίζω θεμιτό, όλοι μας να έχουμε όσο γίνεται περισσότερα “εργαλεία”. Να έχουμε όλοι όσο γίνεται περισσότερες δυνατότητες».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet