Πυρκαγιά στο Μάτι: Γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών – Τι αποκαλύπτουν τα ηχητικά ντοκουμέντα
Εικόνα έναν χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (πηγή: Eurokinissi)
Print Friendly, PDF & Email
ΟΤΑ

Πυρκαγιά στο Μάτι: Γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών – Τι αποκαλύπτουν τα ηχητικά ντοκουμέντα

Λίγο πριν φτάσει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η δικογραφία για το Μάτι, νέα στοιχεία από απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών πριν τη σύσκεψη με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το πέρας της κύριας ανάκρισης για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, με τους 103 νεκρούς, μετά και την ολοκλήρωση των απολογιών όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, κηρύσσει τα επόμενα 24ώρα ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης.

Ωστόσο, λίγο πριν η δικογραφία φτάσει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, που έχει και τον τελευταίο λόγο για το εάν, ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν σε δίκη, νέα ηχητικά ντοκουμέντα που εντάχθηκαν σε αυτή επιβεβαιώνουν όχι μόνο την απουσία του κρατικού μηχανισμού εκείνες τις κρίσιμες ώρες, αλλά και το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία από τα οποία φαίνεται ότι εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς έμειναν καθηλωμένα. Οι απομαγνητοφωνημένες αυτές συνομιλίες αποτελούν υλικό που κατέσχεσε ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

Γνώριζαν για νεκρούς στο Μάτι

Ειδικότερα, ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατούσε την ώρα που καιγόταν η Ανατολική Αττική είναι η συνομιλία μεταξύ αξιωματικού υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη παρουσία του κ. Τσίπρα και του αρμόδιου, τότε, υπουργού Νίκου Τόσκα.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματικός ζητά να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν νεκροί.

– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε  σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

– Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στον δρόμο. Αν είναι μέσα σε  σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς… Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στον δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

– Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;

– Όχι. Ξέρω αυτή τη στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο «Σισμανόγλειο» και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλώς δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα.

– Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε… Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

«Αλαλούμ» και διάλογοι – «φωτιά»

Το χάος που επικρατούσε τις ώρες τις πυρκαγιάς φαίνεται και από μια ακόμη συνομιλία μεταξύ ενός πυροσβέστη και της μητέρας του. «Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….» ακούγεται να λέει ο πυροσβέστης στη μητέρα του. Η γυναίκα του λέει πως γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, γιατί είπαν στην τηλεόραση ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί. «Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν», είναι απάντηση που λαμβάνει από το παιδί της.

Σε άλλη συνομιλία, που περιλαμβάνεται επίσης στη δικογραφία, πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ακούγονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους ως εξής: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από τον Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…».

Τέλος, σε επικοινωνίες από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων προκύπτει ότι το διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 της 23ης Ιουλίου 2018 δύο ελικόπτερα λαμβάνουν εντολή να μην απογειωθούν, το ένα με εντολή της διοίκησης και το άλλο με εντολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, προκειμένου να παραλάβουν τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet