«Τσιμπάνε» οι τιμές ακινήτων στα Βόρεια Προάστια
ΟΤΑ

«Τσιμπάνε» οι τιμές ακινήτων στα Βόρεια Προάστια

Τελείως διαφορετικός είναι σήμερα ο χάρτης της κτηματαγοράς στην Αττική σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το 2020 θα είναι έτος γεμάτο προκλήσεις που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της άλλοτε «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει όμως κανείς να δει πώς διαμορφώνεται σήμερα το τοπίο στις διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, συγκρίνοντας τις τιμές που ίσχυαν για τα ίδια ακίνητα το 2016, όπως καταγράφονται σε δημοσίευμα του enikos.gr, της δημοσιογράφου Στεφανίας Κασίμη.

Το 2016 τα διαθέσιμα ακίνητα στη χώρα άγγιζαν τα 250.000, ενώ με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ η πτώση των τιμών στην αγορά κατοικίας πανελλαδικά από τις αρχές της κρίσης έως το 2017 ξεπέρασε το 42%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μειώσεις άγγιξαν ακόμη και το 60%. Παράλληλα, «κατέρρευσαν» οι επενδύσεις σε κατοικίες, με τις σωρευτικές απώλειες της περιόδου 2008-2016 να αγγίζουν τα 23,6 δισ. ευρώ.

Το 2016 ήμασταν ακόμα στην καρδιά της κρίσης και η κτηματαγορά προσέφερε ευκαιρίες για όλους, με τις τιμές να διαμορφώνονται από τις εκάστοτε οικονομικές ανάγκες των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates που δημοσιεύει το enikos.gr, η μεγαλύτερη πτώση τιμών είχε παρατηρηθεί στα μεγαλύτερα ακίνητα, άνω των 150τ.μ. και κυρίως στις μονοκατοικίες. Δηλαδή, ακίνητα των οποίων η κατοχή και συντήρηση είχε καταστεί δυσβάσταχτη λόγω της φοροκαταιγίδας, όσο και της μη δυνατότητας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων από τους ιδιοκτήτες τους.

Έτσι, το 2016 ο ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορούσε να αποκτήσει νεόδμητα και ακίνητα έως 20 ετών, με κόστος που να μην ξεπερνούσε τα 800€/τμ, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που το κόστος έπεφτε στα 500€/τμ.

Πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με το 2016

Εν έτει 2020, σε πολλές περιοχές των Βορείων, Ανατολικών Προαστίων καθώς και στο Υπόλοιπο Αττικής, παρότι καταγράφονται αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης, οι τιμές για τα μεγαλύτερα ακίνητα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ίδια είναι η εικόνα, σύμφωνα με την έρευνα, και για τα προάστια του Πειραιά, λόγω της περιορισμένης ζήτησης που υπάρχει.

«Μην ξεχνάμε ότι η τιμή πώλησης ενός ακινήτου διαμορφώνεται βάσει του κόστους κατασκευής και του κόστους ανά δομήσιμο τετραγωνικό μέτρο του οικοπέδου. Οι τιμές αγοράς το 2016, σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξεπερνούν ανά τετραγωνικό μέτρο το κόστος κατασκευής, και υπήρχαν κατοικίες που πωλούνταν χωρίς να είχε υπολογιστεί καν το κόστος του δομήσιμο τετραγωνικού μέτρου του οικοπέδου. Με τα δεδομένα του 2016 δεν συνέφερε κάποιον ενδιαφερόμενο να προβεί σε αγορά οικοπέδου και σε ανέγερση νέας οικοδομής, είτε προς εμπορική εκμετάλλευση είτε προς ιδιοκατοίκηση» σημειώνει στο enikos.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Παρόμοια είναι η εικόνα και σήμερα, παρά τις αυξήσεις στα προάστια της Αττικής, κυρίως για ακίνητα επιφάνειας άνω των 150τ.μ. – 200τ.μ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα, αποτελεί ο Διόνυσος, που η ζητούμενη τιμή πώλησης μονοκατοικίας 400τ.μ. κατασκευής του 2005 δεν ξεπερνά τα 1.000€/τ.μ. σήμερα (αυξημένη η τιμή κατά 25% σε σχέση με το 2016). Παρόμοια και η εικόνα και στον Μαραθώνα, με τη ζητούμενη τιμή πώλησης μονοκατοικίας 150τ.μ. κατασκευής του 2000 να αγγίζει τα 1.120 €/τ.μ. σήμερα (αυξημένη η τιμή κατά 40% σε σχέση με το 2016).

Η κτηματαγορά, ακόμη και σήμερα, μετά τις αυξήσεις που καταγράφονται τα τελευταία δύο χρόνια, δημιουργεί ξανά επενδυτικές ευκαιρίες γι αυτούς που διαθέτουν τη δυνατότητα αγοράς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, κατά μέσο όρο η αύξηση στις τιμές των ακινήτων το 2019 πανελλαδικά άγγιξαν το 7,4%, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές κυρίως στο κέντρο των Αθηνών και των Νοτίων Προαστίων που οι τιμές αυξήθηκαν πολύ περισσότερο, ξεπερνώντας ακόμη και το +50%-60%.

Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλε κυρίως το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων κατά την περίοδο της κρίσης διολίσθησαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να αποτελούν «χρυσή» επένδυση για ξένα funds, αλλοδαπούς που επιθυμούσαν κατοικία στην Ελλάδα, πολίτες τρίτων χωρών που επένδυσαν με στόχο την golden visa, αλλά και Έλληνες, που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο https://www.enikos.gr/economy/701538/akinita-o-chartis-ton-timon-ana-periochi-tis-attikis-pos-echei-al

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet