«Παραίτηση Μουζάλα για να μην θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς πρόσφυγες»
Αυτοδιοίκηση

«Παραίτηση Μουζάλα για να μην θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς πρόσφυγες»

«Η παραίτηση Μουζάλα είναι μονόδρομος για να μην θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς πρόσφυγες» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που ρίχνει τις ευθύνες για τους θανάτους στη Μόρια στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης και τους ξενοδόχους (σ.σ.: «Αυτά τα τρία περιστατικά οφείλονται στις κακές συνθήκες που από τον περασμένο Σεπτέμβριο προσπαθούμε να διορθώσουμε, αλλά σημαντικοί παράγοντες των ΟΤΑ, μέλη της Ν.Δ., δεν μας άφησαν», «οι θάνατοι μας έκαναν σοφότερους», «λύγισαν οι ξενοδόχοι και παραχώρησαν δωμάτια»,«υποχώρησαν οι ξενοδόχοι που ανήκουν σε άλλο κόμμα. Γίναμε σοφότεροι γιατί άνθρωποι υποχώρησαν σε καλύτερες θέσεις», ήταν μερικές από τις δηλώσεις του υπουργού που ξεσήκωσαν την ΚΕΔΕ).

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται συγκεκριμένες ανεπάρκειες του υπουργού και ζητείται η άμεση παραίτησή του.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

Η σημερινή δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, ότι για τους θανάτους των προσφύγων στη Μόρια ευθύνονται στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ξενοδόχοι, μόνον αγανάκτηση προκαλεί.

Στη Μόρια, στο Ελληνικό, αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια όπου σήμερα φιλοξενούνται πρόσφυγες, αναδεικνύεται η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού.

Ο κ. Μουζάλας στο διάστημα της πολύμηνης υπουργικής του θητείας σε αυτή τη θέση:

  • Δεν κατάφερε να απορροφήσει και να αξιοποιήσει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η χώρα μας έκθετη.
  • Δεν μπόρεσε να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του ζητήματος.
  • Δεν επεδίωξε να υπάρξει μια ειλικρινής συνεργασία της κεντρικής εξουσίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι οι Δήμοι σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα οι Δήμοι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, επέδειξαν αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, χωρίς να έχουν βοήθεια από το κράτος.
  • Δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου ή την επαναπροώθηση των προσφύγων.
  • Παρέδωσε κρίσιμες αρμοδιότητες και ευθύνες του κράτους για τη διαχείριση του προσφυγικού στις ΜΚΟ, τις οποίες μετέτρεψε σε μηχανισμούς πρόσληψης προσωπικού στην κομματική του πελατεία.
  • Επέτρεψε να στηθεί με αφορμή την ανάγκη διαχείρισης του προσφυγικού ένα πάρτι συμφερόντων ( από τη σίτιση των προσφύγων μέχρι και τη στέγασή τους) με στελέχη του  κυβερνώντος κόμματος, όπως κατήγγειλαν στη Βουλή ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς για τη χώρα, ο κ. Μουζάλας έχει αποδειχθεί εντελώς ανεπαρκής για την κρίσιμη θέση που κατέχει. Η παραίτησή του είναι μονόδρομος, αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε κι άλλες ανθρώπινες ζωές προσφύγων.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet