Παρουσία σύσσωμης της νέας ηγεσίας του υπ. Εσωτερικών η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Τρίτη 12/7
Αυτοδιοίκηση

Παρουσία σύσσωμης της νέας ηγεσίας του υπ. Εσωτερικών η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Τρίτη 12/7

Συνεδρίασε σήμερα (12/7) το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην οποία παραβρέθηκαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου καλωσόρισε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., ευχόμενος επιτυχία στο έργο που πρόσφατα ανάλαβε, τονίζοντας ότι μόνιμη επιδίωξη της Αυτοδιοίκησης είναι ο διάλογος και η συνεργασία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι αφορά εμάς, θέλουμε να αποφασίζεται με εμάς».

Στη συνέχεια ο  κ. Κυρίζογλου παρουσίασε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για έξι σημαντικούς προγραμματικούς στόχους που έχουν διατυπωθεί την προηγούμενη τετραετία προς την κυβέρνηση και συγκεκριμένα:

 1. Την ισόρροπη ανάπτυξη και την ενίσχυση των μικρών Δήμων.
 2. Την οικονομική αυτοτέλεια  και την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
 3. Τη διοικητική αυτοτέλεια και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας.
 4. Την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων.
 5. Την προστασία του Περιβάλλοντος και την προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης.
 6. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων.

«Οι περισσότερες από τις προτάσεις αυτές», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «είναι και σήμερα επίκαιρες και εκτιμούμε ότι πρέπει να τις λάβει υπόψη της η νέα κυβέρνηση κατά τον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου της επόμενης τετραετίας».

«Οι προτάσεις αυτές», πρόσθεσε, «θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τους πυλώνες της επόμενης σημαντικής Μεταρρύθμισης Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης», διευκρινίζοντας ότι« αυτές λαμβάνουν υπόψη τόσο τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Νοέμβριο 2022) όσο και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή».

Αιτήματα προς το υπουργείο Εσωτερικών

Εκτός όμως από αυτούς τους έξι σημαντικούς προγραμματικούς στόχους, που προϋποθέτουν την ενεργητική συμμετοχή και στήριξη συνολικά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου έθεσε και τα ζητήματα στα οποία έχει την κύρια ή την αποκλειστική αρμοδιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και τα οποία είναι αναγκαίο στην επόμενη περίοδο να προωθηθούν κατά προτεραιότητα.

Αυτά είναι:

 1. Η σύνταξη Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφερειών).
 2. Η σύνταξη Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων.
 3. Ένα 2ετές Πρόγραμμα συγκρότησης των επτά (7) Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ με διασφάλιση υποδομής και εξοπλισμού, πρόσληψη προσωπικού, οργάνωση υπηρεσιών και εκπόνηση προτύπων, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη προσωπικού, ενημέρωση αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ.
 4. Πρόγραμμα Συλλογικής Υποστήριξης των Δήμων για τη δημιουργία ή την ενίσχυση των δομών που προβλέπουν οι νόμοι της τελευταίας περιόδου.
 5. Ολοκλήρωση του Προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας.
 6. Ολοκλήρωση του Προγράμματος συγκρότησης των ΥΔΟΜ.
 7. Συγκρότηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων. 
 8. Βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των Δήμων, με την υποστήριξη της ΕΕΤΑΑ (αντικατάσταση Β.Δ. 17-5/1959, εφαρμογή του Π.Δ. 54/2018 και του Προϋπολογισμού Επιδόσεων).
 9. Υιοθέτηση από το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «ΜΙΤΟΣ» των παραδοτέων του Προγράμματος «Απλούστευση & Προτυποποίηση Διαδικασιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού» που υλοποίησε η ΕΕΤΑΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα επείγοντα ζητήματα:

 • Νομοθετικές ρυθμίσεις βελτίωσης του εκλογικού συστήματος ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου 2023.
 • Επείγουσες χρηματοδοτήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες αφορούν: απόδοση 125 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Δήμων, 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των σχολείων, 90 εκ. ευρώ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ, 5 εκατ. για το πρόγραμμα περίθαλψη αδέσποτων ζώων συντροφιάς και 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ναυαγοσωστικής κάλυψης.
 • Νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού της κινητικότητας, τη συνέχιση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, την αύξηση του ορίου μέγιστης κατανάλωσης καυσίμων στους ΟΤΑ κ.λπ.

Ν. Κεραμέως: Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή με ξεκάθαρους κανόνες

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι «η σύσσωμη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών στο σημερινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αποτελεί ισχυρό μήνυμα για τη στήριξη που  θέλει να δώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Αυτοδιοίκηση».

«Η κυβέρνηση», τόνισε η κ. Κεραμέως θέλει μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή με ξεκάθαρους κανόνες, διαφάνεια, λογοδοσία, λειτουργική και τεχνική αυτοτέλεια. Θα στηρίξει το έργο της, θα δώσει περισσότερα εργαλεία, περισσότερους πόρους – οικονομικούς, ανθρώπινους και υλικούς- σε όλους τους δήμους, στο πλαίσιο  των δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

Η υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, σημείωσε ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η σύνταξη του Νέου Κώδικα Δήμων και Περιφερειών και ότι το υπουργείο δουλεύει εντατικά γι’ αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά η υπουργός ανέφερε πως η προσπάθεια που γίνεται είναι για αύξηση των δημοσιονομικών πόρων.

Για τις προσλήψεις η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, συζητούνται τρόποι ενίσχυσης και συντόμευσης των διαδικασιών, ενώ κάλεσε τους δήμους να δηλώσουν τις προτεραιότητες που έχουν στην πλατφόρμα για τον προγραμματισμό προσλήψεων το 2024. Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση να στηριχθούν οι Δήμοι με ανθρώπινο δυναμικό, ωστόσο, είπε η προτεραιότητα είναι η στελέχωση των δομών υγείας.

Θ. Λιβάνιος: Προτεραιότητα η ισόρροπη ανάπτυξη των Δήμων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η ισόρροπη ανάπτυξη των δήμων, αλλά κυρίως η στελέχωση, η λειτουργική αυτοτέλεια και η κάλυψη των βασικών  υποδομών στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους και σε αυτήν την προσπάθεια θα εξακολουθεί να συνδράμει και η ΕΕΤΑΑ, με τη συνέχιση της τεχνικής υποστήριξής τους.

Σε ό,τι αφορά τους ΚΑΠ σημείωσε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε με τα νέα κριτήρια κατανομής» και ότι η όποια αύξηση προέλθει από τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας θα πρέπει να στραφεί στην περιφέρεια. Επίσης προανήγγειλε ότι θα γίνει ειδική συζήτηση για το θέμα των ΔΕΥΑ.

Σε ό,τι αφορά στον Ενιαίο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σημείωσε ότι αποτελεί το βασικό πρότζεκτ του υπουργείου. Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων σημείωσε τη χαμηλή ανταπόκριση συμμετοχής  των δήμων στα προγράμματα, ενώ το ίδιο ισχύει σε ότι αφορά στην κατάθεση προτάσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε πως «τα προς επίλυση θέματα είναι πολλά, αλλά πολλές είναι και οι δυνατότητες συνεργασίας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet