Π. Σκουρλέτης: Είσαι εμπαθής – Γ. Πατούλης: Δεν έχεις τσίπα ούτε φιλότιμο
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Π. Σκουρλέτης: Είσαι εμπαθής – Γ. Πατούλης: Δεν έχεις τσίπα ούτε φιλότιμο

Βαθαίνει ακόμη περισσότερο το «ρήγμα» μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργου Πατούλη, με αφορμή την κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων.

Στη σκληρή ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για το ζήτημα, το υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζει ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «συνιστά αρνητική εξέλιξη», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι εξετάσει το θέμα και σύντομα θα καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για να συζητήσουν επ’ αυτού. Όμως, την ίδια στιγμή αφήνει αιχμές για τη στάση της ΚΕΔΕ, χαρακτηρίζοντας ως «εμπαθή» την ανακοίνωση του προέδρου της Ένωσης.

«Ο κ. Σκουρλέτης δεν διαθέτει ούτε τσίπα, ούτε φιλότιμο» ήταν η άμεση απάντηση της ΚΕΔΕ στην ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία κατηγορεί τον υπουργό ότι δεν μπορεί «ν’ αντιληφθεί την αγωνία επιβίωσης χιλιάδων συμβασιούχων που σήμερα βρίσκεται η ζωή τους κυριολεκτικά στον αέρα». 

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των δύο πλευρών για το επίμαχο ζήτημα:

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

«Η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των  Δήμων με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το αδιέξοδο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

»Τίθεται έτσι, με μεγαλύτερη επιτακτικότητα η αναζήτηση συνολικής λύσης για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το θέμα και σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις  και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά.

»Τα ζήτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων θα κριθεί οριστικά στο επίπεδο των τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, θεωρούμε αυτονόητο ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τη βασική, για τον σύγχρονο νομικό πολιτισμό, αρχή -η οποία αποτυπώνεται και στην πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου- ότι εργασία ήδη παρασχεθείσα πρέπει να πληρώνεται. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης  κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων.

»Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ: Η σπουδή της να συνδέσει τη συγκεκριμένη κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την ακύρωση της όποιας οριστικής και συνολικής λύσης στο ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου  χρόνου στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ ελπίζουμε να μην αποτυπώνει την  πραγματική στάση της απέναντι στους εργαζόμενους.

»Ως προς το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, η ΚΕΔΕ γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης αντίστοιχων καταστάσεων έκτακτου χαρακτήρα. Εάν δεν το γνωρίζει, τότε το υπουργείο είναι σε θέση να παράσχει οποιαδήποτε συνδρομή. Εκτός εάν η εμπάθεια που αποπνέει η ανακοίνωση του κ. Πατούλη  υποδηλώνει ότι έχει στο μυαλό του άλλες λύσεις».

Σιγά «μην ιδρώσει το αυτί» του κ. Σκουρλέτη

«Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν διαθέτει ούτε τσίπα, ούτε φιλότιμο. Αυτό αποδεικνύει η ανακοίνωση που εξέδωσε για την κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

»Αν ήταν άλλος υπουργός στη θέση του, θα είχε ήδη παραιτηθεί.

»Το αυτί όμως του κ. Σκουρλέτη δεν ιδρώνει, γιατί προφανώς ο ίδιος έχει λύσει το βιοποριστικό του ζήτημα. Δεν μπορεί ο αριστερός μόνο στα λόγια, “χορτάτος” υπουργός, ν’ αντιληφθεί την αγωνία επιβίωσης χιλιάδων συμβασιούχων που σήμερα βρίσκεται η ζωή τους κυριολεκτικά στον αέρα. 

»Θα συνιστούσαμε λιγότερη αλαζονεία στον κ. Σκουρλέτη. Δεν έχουμε ως ΚΕΔΕ ανάγκη τις συμβουλές και τη συνδρομή του για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις που δημιουργεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο ίδιος χρειάζεται περισσότερο τις συμβουλές αυτές για να βρει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε ο ερασιτεχνισμός και οι ιδεολογικές του εμμονές.

»Εμείς επιθυμούμε πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Με δεδομένο ότι οι δήμοι είναι εκείνοι που τους απασχολούν και καλύπτουν τη μισθοδοσία τους, αυτοί θα πρέπει να είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για ν’ αποφασίζουν το πόσοι θα απασχοληθούν και σε ποιες ειδικότητες πάντοτε μέσω ΑΣΕΠ. 

»Θεωρούμε αδιανόητο ο υπουργός Εσωτερικών ν’ αποφασίζει για το πώς θα λειτουργούν οι 325 δήμοι, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.

»Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε τους συμβασιούχους και θα παραμείνουμε στο πλευρό τους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet