«Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά» η παγκόσμια φιλοσοφία για την Τ.Α.
Αυτοδιοίκηση

«Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά» η παγκόσμια φιλοσοφία για την Τ.Α.

Ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης Συνόδου Κορυφής του UCLG, του Παγκοσμίου Οργανισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωστού και ως ο «ΟΗΕ των Πόλεων» με θέμα «Πολιτισμός και Βιώσιμες Πόλεις» που φιλοξενείται στην πόλη του Μπιλμπάο, στην Ισπανία.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμμετέχει στο συνέδριο με αντιπροσωπεία της με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, δήμαρχο Αμαρουσίου, τον οποίο συνοδεύει και ο α΄ αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου – Νέστορος.

Στο Συνέδριο εκπροσωπούνται κεντρικοί φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 49 χώρες του κόσμου, ενώ στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ακαδημαϊκοί, ειδικοί αναλυτές και στελέχη διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Παγκόσμιο Forum για τον Πολιτισμό και η UNESCO.

Βασικός σκοπός της Συνόδου είναι η προώθηση της ιδέας να αποτελέσει ο Πολιτισμός τον 4ο πυλώνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης μαζί με την Οικονομία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υιοθετηθεί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, το κείμενο «Πολιτισμός 21: Δράσεις», ένα πλάνο δράσης βασισμένο στην Ατζέντα 21 για τον πολιτισμό, η οποία υιοθετήθηκε το 2004 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Όπως και με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η φιλοσοφία του UCLG στηρίζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο γεγονός ότι τα προβλήματα που συζητούνται και οι πολιτικές για τον πολιτισμό που συναποφασίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να εφαρμόζονται ανά τον κόσμο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά». «Οι επεμβάσεις», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, «οφείλουν να γίνονται στο χαμηλότερο επίπεδο, σε αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και από αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα του αλλά και μπορούν να κατανοήσουν και να αναδείξουν τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες κάθε κοινότητας».

Οι δράσεις οι οποίες θα υιοθετηθούν από τη Σύνοδο έχουν στόχο, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • Να αναδείξουν την αλληλεξάρτηση μεταξύ πολιτών, πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης. Πολιτισμός είναι οι άνθρωποι μιας πόλης και όχι -μόνον- τα αξιοθέατά της.
  • Να παρέχουν ένα πλαίσιο δεσμεύσεων εφικτό και αποτελεσματικό, με σαφώς μετρήσιμα αποτελέσματα.
  • Να καταστήσουν ακόμα πιο αποτελεσματική την Ατζέντα 21 για τον Πολιτισμό, ένα μοντέλο το οποίο έχει σχεδιαστεί μέσα από τη συνεργασία φορέων από χώρες όλων των ηπείρων και καλείται να εφαρμοστεί σε κάθε κοινότητα που το επιθυμεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο της τοπικής διακυβέρνησης στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην εφαρμογή πολιτικών για τους πολίτες, μαζί με τους πολίτες.
  • Να συμβάλουν στην αναγνώριση της σημασίας του πολιτισμού από τον ΟΗΕ και στην ένταξή του στην Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μετά το 2015.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ είχε, όπως αναφέρεται, ενεργή παρουσία στις εργασίες της Συνόδου «με παρεμβάσεις με επίκεντρο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση». Μαζί κατατέθηκαν και προτάσεις όσον αφορά στη διαχείρισή τους μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης.

Σε συνέχεια η αντιπροσωπεία είχε σειρά διμερών επαφών με τους διοργανωτές, με εκπροσώπους του CEMR, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες αντίστοιχων οργανώσεων τοπικής διακυβέρνησης, μεταξύ των οποίων, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Τουρκίας, με τοπικούς παράγοντες από την πόλη του Μπιλμπάο αλλά και Ισπανούς αυτοδιοικητικούς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet