ΚΕΔΕ: Ζημίες έως 5 δισ. ευρώ στους Δήμους εάν δεν παραταθεί το ΕΣΠΑ
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Ζημίες έως 5 δισ. ευρώ στους Δήμους εάν δεν παραταθεί το ΕΣΠΑ

Από 3,5 μέχρι και 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά που θα προκληθεί στους Δήμους όλης της χώρας, σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση στο ΕΣΠΑ που λήγει στο τέλος του 2015, αφού δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν εκατοντάδες έργα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κληθούν οι Δήμοι να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για τα έργα αυτά.

Το πρόβλημα όμως έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο για όλους τους Δήμους, καθώς όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ «τα έργα έχουν “παγώσει” εξαιτίας της αδυναμίας της κεντρικής κυβέρνησης να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εικόνα που έχει η ΚΕΔΕ από 191 δήμους της χώρας, τα έργα που έχουν σταματήσει υπολογίζονται στα 459. Η εικόνα που θα διαμορφωθεί εκτιμάται ότι είναι πολύ χειρότερη κι αυτό θα αναδειχθεί, όταν θα ολοκληρωθεί ακόμα η καταγραφή του συνόλου των έργων που έχουν σταματήσει.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης κατήγγειλε ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου δεν έχει λάβει από την Περιφέρεια Αττικής τα απαιτούμενα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για έργα ΕΣΠΑ. Αυτό έχει συμβεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «γιατί η Περιφέρεια Αττικής αντί να διαθέσει τα χρήματα που έχει για έργα στους Δήμους, τα κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε ψηφίσει η απελθούσα κυβέρνηση. Αποτέλεσμα της κατάθεσης αυτής είναι σήμερα τα χρήματα αυτά να λείπουν από το Ταμείο της Περιφέρειας και να μην είναι δυνατή η εκταμίευσή τους για να χρηματοδοτηθεί η εκτέλεση μιας σειράς απαραίτητων έργων».

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τέθηκε και το ερώτημα αν έχει ζητηθεί επίσημα από την απελθούσα κυβέρνηση γραπτό αίτημα της χώρας για παράταση του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου. Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να αποσταλεί επιστολή προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους θα ζητείται να ενημερωθεί η ΚΕΔΕ αν έχει τελικά σταλεί από την κυβέρνηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα γραπτό αίτημα από τη χώρα μας, για την παράταση ολοκλήρωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Στο ίδιο έγγραφο η ΚΕΔΕ θα ζητεί να ενημερωθεί, πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους και αν θα υπάρξει παράταση. Σε διαφορετική περίπτωση η μη συνέχιση των έργων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση. Για τον λόγο αυτό θα αναζητηθεί, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, τρόπος προκειμένου να καλύπτονται νομικά οι δήμοι.

Προς την κατεύθυνση ξεμπλοκαρίσματος της χρηματοδότησης των έργων θα επιδιωχθεί να υπάρξει συνάντηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν και η ΚΕΔΕ εδώ και καιρό έχει επισημάνει το πρόβλημα και ζητεί να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, αυτό δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατό.

Παράλληλα, χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές (δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κ.λπ.) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για τη χρηματοδότησή τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet