Στο «τραπέζι» ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης
Αυτοδιοίκηση

Στο «τραπέζι» ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης

Τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης περιέγραψε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που διεξήχθη σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουλίου στο υπουργείο με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να διευθετηθεί η λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων. «Θεωρούμε ότι πρέπει τα ταμεία να μείνουν στα χέρια των ανθρώπων που έχουν παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, αλλά πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο που θα συνενώσει τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, χωρίς να τις απομειώσει. Στόχος είναι το αναπτυξιακό κομμάτι να είναι ενιαίο, ο διάλογος είναι σε εξέλιξη, όλα είναι ανοικτά και υπό συζήτηση» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργού Π. Κουρουμπλή για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λιμενικών ταμείων, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, αλλά όχι σε μια οριζόντια βάση, καθώς οι ανάγκες στις ηπειρωτικές περιοχές και στις νησιωτικές είναι διαφορετικές.

«Λέμε ναι στον εκσυγχρονισμό, άλλα στη βάση της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων με σαφή κριτήρια και ουσιαστικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Πατούλης.

«Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με σαφή κριτήρια με διττό στόχο. Από τη μία να εξυπηρετείται η Εθνική Λιμενική Πολιτική και από την άλλη να μπορούν να εξασφαλιστούν η τοπική αναπτυξιακή δυναμική και τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών. Για να υπάρχει ανάπτυξη και πρόοδος στη χώρα θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα λιμάνια και στις μαρίνες. Να στηρίξουμε τα νησιά μας προκειμένου η Ελλάδα να γίνει κέντρο παγκόσμιου τουρισμού» επισήμανε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η έγκαιρη και συστηματική συμμετοχή της Ένωσης στην ήδη δρομολογημένη διαδικασία επανακαθορισμού των Λιμενικών Ζωνών. Αναφερόμενος στη διαδικασία δανειοδοτήσεων επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα απλούστευση και να εξαλειφθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Ν. Σαντορινιός, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός, ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Σάμου, Μ. Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σιθωνίας, Γ. Τζίτζιος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Φ. Χατζηδιάκος, καθώς και στελέχη του υπουργείου και της ΚΕΔΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet