Συνάντηση προέδρου ΕΔΔΥΠΠΥ με δημάρχους των Κυκλάδων
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση προέδρου ΕΔΔΥΠΠΥ με δημάρχους των Κυκλάδων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στο δημαρχιακό μέγαρο Σύρου η Προσυνεδριακή Συνάντηση Εργασίας δημάρχων των κυκλαδικών δήμων με θέμα την κοινωνική πολιτική και υγεία στη νησιωτική Ελλάδα, προβλήματα και προοπτικές. Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, διοργανώθηκε από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων -Προαγωγή Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) το οποίο έχει αναλάβει από κοινού με τον Δήμο Αμαρουσίου την οργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρούσι στις 22-25 Οκτωβρίου 2014.

Ο φιλοξενών δήμαρχος Γ. Μαραγκός συντόνισε τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, ο εκπρόσωπος γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Ι. Ιωαννίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σ. Σπυρίδων, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Λεονταρίτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Ε. Πανοηλίας, ο δήμαρχος Κύθνου Σ. Γαρδέρης, ο δήμαρχος Κέας Ι. Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Σίκινου Β. Μαράκης, ο δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης, ο δήμαρχος Μυκόνου Κ. Κούκας, ο δήμαρχος Τήνου Σ. Ορφανός, ο δήμαρχος Ιητών Μ. Πετρόπουλος, ο δήμαρχος Άνδρου Θ. Σουσούδης, ο δήμαρχος Νάξου Ε. Μαργαρίτης, ο διευθυντής Νοσοκομείου Σύρου Γ. Πετράκης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου Ν. Παγίδας. Χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Πάρου Μ. Κωβαίος, ο δήμαρχος Αντιπάρου Α. Φαρούπος και ο δήμαρχος Θήρας Α. Ζώρζος.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος των δομών πρέπει να είναι η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών μέσω προώθησης υγιών συμπεριφορών αλλά και με την καταπολέμηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Πρωταρχικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η προληπτική ιατρική μέσω των ΚΕΠ Υγείας αλλά πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η δωρεάν παροχή ΠΦΥ για τους άπορους και τους ανασφάλιστους πολίτες. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε από καρδιάς για την παρουσία όλων των φορέων και επισήμανε ότι η υγεία ξεκινά από τη διατήρηση της υγείας των πολιτών με έλεγχο, ενημέρωση, καταγραφή επιστημονικών εθελοντικών ομάδων και με κάρτα πρόληψης. «Πρέπει να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές με την κεντρική εξουσία, πρέπει η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει τον ρόλο που της αξίζει για να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται λοιπόν σχεδιασμός με πυλώνες μέσα από στελέχωση του νοσοκομείου Σύρου. Τα νησιά που δεν διαθέτουν νοσοκομεία θα πρέπει να στελεχωθούν με γενικούς ιατρούς αλλά και οι ιατροί άνευ ειδικότητας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε συνεργασία με τον κεντρικά εξειδικευμένο υπεύθυνο ιατρό ώστε με αυτό τον τρόπο να διαφυλάσσεται η ανθρώπινη ζωή και να μειωθούν οι αναίτιες αεροκομιδές». Αυτό το μοντέλο για τις Κυκλάδες θα πρέπει να συνυπογράφεται από την Περιφέρεια, δημάρχους και επιστημονικές ομάδες. Οι δήμαρχοι ενημέρωσαν για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των μεγάλων ελλείψεων και ζήτησαν να αναλάβει δράση η ΚΕΔΕ ώστε να δοθούν λύσεις.

Ο δήμαρχος Σύρου Γ. Μαραγκός ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη για το ενδιαφέρον του για τις Κυκλάδες και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει, με την υπόσχεση ότι θα στηρίξει τις όποιες αυτοδιοικητικές επιλογές του Γιώργου Πατούλη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μόνιμη επιτροπή υγείας Κυκλάδων με τη συμμετοχή του ΕΔΔΥΠΠΥ των δημάρχων των νησιών υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την Περιφέρεια και τη στήριξη του αυριανού προεδρείου της ΚΕΔΕ ώστε να διεκδικήσουν δυναμικά από την κεντρική εξουσία την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφηκαν. Τέλος, έγινε παρουσίαση για τον ιατρικό τουρισμό υπό το πρίσμα ότι οι Κυκλάδες μπορούν να αποτελέσουν ένα τουριστικό πάρκο στο οποίο θα αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet