Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ με τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ με τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα

Τις προοπτικές ενίσχυσης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού με τις αντίστοιχες Αυτοδιοικητικές Ενώσεις της Γαλλίας, συζήτησαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Στη συνάντηση μετείχε και η διευθύντρια του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κ. Μάναλη.

Ο κ. Γ. Πατούλης εξήρε τις αγαστές σχέσεις που έχουν ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός και τόνισε ότι αυτοί οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για εποικοδομητικές συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Παράλληλα, υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι ευρωπαϊκές Αυτοδιοικήσεις στη διαμόρφωση γόνιμων και χρήσιμων πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνοντας ότι μόνο μέσα από αυτοδιοικητικές συμπράξεις και κοινούς στρατηγικούς σχεδιασμούς θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, διευκρίνισε, κατά τη συζήτηση, ότι η πρόσκληση συνεργασίας προς τη γαλλική πλευρά γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ να ενισχύσει την εξωστρέφεια της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, μέσω εποικοδομητικών επαφών με σημαντικούς αυτοδιοικητικούς φορείς στην Ευρώπη με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών προς όφελος των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ότι οι συνεργασίες αυτοδιοικητικών φορέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η τεχνολογία, η διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και ο τουρισμός, με έμφαση στον ιατρικό τουρισμό.

«Με την προώθηση τέτοιου είδους συνεργασιών, ενισχύονται οι τοπικές και περιφερειακές δομές» τόνισε και πρόσθεσε ότι παράλληλα ισχυροποιείται η ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική φωνή για κοινές διεκδικήσεις που θα έχουν πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρέσβης ανταποκρίθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, θετικά στην πρόσκληση συνεργασίας που του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στη διαδικασία δρομολόγησης των σχετικών συνεργασιών με σημαντικές αυτοδιοικητικές ενώσεις της Γαλλίας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με τον Γάλλο πρέσβη είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνομιλία και συμφωνήσαμε να δρομολογήσουμε συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών, προς όφελος των πολιτών.

»Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία επιβάλλεται να ενωθούμε όλες οι Αυτοδιοικητικές Ενώσεις των ευρωπαϊκών χωρών, ανεξάρτητα από το τι πράττουν οι κεντρικές κυβερνήσεις και τα κόμματα, και να διαμορφώσουμε ένα κοινό σχέδιο δράσης που θα δυναμώσουν τη φωνή των τοπικών κοινωνιών.

»Η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ευρωπαϊκού αυτοδιοικητικού δικτύου θα συνεχιστεί με ανάλογες συνέργειες με αυτοδιοικητικούς φορείς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

»Στα χρόνια της κρίσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet