Συναντήσεις προέδρου ΚΕΔΕ με τον Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία και τον Βραζιλιάνο ομόλογό του
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Συναντήσεις προέδρου ΚΕΔΕ με τον Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία και τον Βραζιλιάνο ομόλογό του

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στη Βραζιλία, με αφορμή τη συμμετοχή του στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Νερό, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της χώρας Μπραζίλια, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρέσβη Ι. Πεδιώτη, καθώς και με τον ομόλογο του, πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Δήμων Βραζιλίας, Paulo Ziulkoski.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης έγινε δεκτός από τον Έλληνα πρέσβη και τον σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας Μ. Καράμπαλη στο κτήριο της Πρεσβείας στην Μπραζίλια.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας Ελλάδας – Βραζιλίας με στόχο τη δρομολόγηση κοινών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση τομέων όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, αλλά και ο ιατρικός τουρισμός.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τις δυνατότητες που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην ενίσχυση και ανάδειξη αναπτυξιακών πυλώνων, όπως είναι ο Τουρισμός Υγείας και ενημέρωσε τον πρέσβη για τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Ιατρικού Τουρισμού που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στην Κω με τίτλο «Ο ιατρικός τουρισμός συναντά το νησί του Ιπποκράτη».

«Στόχος μας είναι να προσκαλέσουμε γιατρούς από όλο τον κόσμο προκειμένου να δώσουν τον όρκο του Ιπποκράτη στη γενέτειρά του» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε ότι «για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί προτεραιότητα η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας στο εξωτερικό προκειμένου να στρέψουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρέσβης συνεχάρη τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για τις προσπάθειες που καταβάλει με στόχο την ανάδειξη του ιατρικού τουρισμού και εξέφρασε την πρόθεσήβ του να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται.

Παράλληλα, συζητήθηκε η προοπτική φιλοξενίας στην Ελλάδα νέων ομογενών από τη Βραζιλία με στόχο την ενίσχυση των πατρογονικών τους ριζών και την περαιτέρω εξοικείωσή τους με την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.

Ακολούθως ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Paulo Ziulkoski στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Δήμων Βραζιλίας. Στη συνάντηση μετείχε, επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πόλεων και Δήμων Λατινικής Αμερικής και Δημάρχων των χωρών της Λατινικής Αμερικής, Ivan Arcienega.

Ο κ. Ziulkoski ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας η οποία αριθμεί πάνω από 5.000 Δήμους – μέλη και τον προσκάλεσε να παραβρεθεί τον ερχόμενο Μάιο στην τελετή αποχώρησής του από το «τιμόνι» της Ένωσης, μετά από 21 συναπτά έτη θητείας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε κυρίως το γεγονός ότι στη Βραζιλία ο μεγαλύτερος θεσμός της Αυτοδιοίκησης διαχειρίζεται κονδύλια για την αναπτυξιακή τόνωση των Δήμων χωρίς καμία κρατική διαμεσολάβηση, γεγονός που, όπως επισήμανε και ο κ. Πατούλης, δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να «αποφασίζουν οι ίδιες για τον τρόπο εξέλιξής τους και να δρομολογούν δράσεις, προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά την επίσκεψή του στην Εθνική Συνομοσπονδία Δήμων Βραζιλίας, ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να έχει μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Κύπριο πρέσβη στη Βραζιλία, Χ. Καυκαρίδη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε:

«Με τον Βραζιλιάνο ομόλογό μου είχα μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση και καταλήξαμε σε γόνιμα συμπεράσματα για τον τρόπου που η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αναπτυξιακή προσπάθεια των χωρών. Κλειδί είναι η αποκέντρωση προς τις τοπικές κοινωνίες, μία έννοια που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ στη Βραζιλία. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα αν θέλουμε επιτάχυνση και ευελιξία στην προσπάθεια για τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet