Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: «Γιορτές με απολύσεις στα Βόρεια Προάστια»
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: «Γιορτές με απολύσεις στα Βόρεια Προάστια»

Απολύσεις εργαζομένων, κατά την εορταστική περίοδο, σε δήμους των Βορείων Προαστίων καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Αττικής, όπως αναφέρεται στην ακόλουθη ανακοίνωση.

Γιορτές με απολύσεις

Τις ημέρες των εορτών διάλεξαν οι δημοτικές αρχές του Βορείου Τομέα για να προχωρήσουν σε απολύσεις συναδέλφων. Φαίνεται ότι οι επερχόμενες εκλογές κάνουν τις δημοτικές αρχές να συναγωνίζονται στο ποια θα δώσει τα καλύτερα διαπιστευτήρια εφαρμόζοντας πλήρως τις αντεργατικές πολιτικές της ευρωπαϊκής ένωσης και του κεφαλαίου.

Την αρχή έκανε η δημοτική αρχή του Δήμου Χαλανδρίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που απέλυσε δύο εργαζόμενους στα ΚΕΠ με σειρά συμβάσεων οι οποίοι δικαιώθηκαν πρωτόδικα, αλλά η δημοτική αρχή άσκησε έφεση στη δικαστική απόφαση και τους απέλυσε. Φρόντισε να δείξει ότι είναι κι αυτή στα πλαίσια του δικού τους συστήματος, να μην ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο, όπως κυνικά δήλωσε ο δήμαρχος.

Ακολούθησε η δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης (Ν.Δ.) που προχώρησε στην απόλυση τεσσάρων παιδαγωγών εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου με σειρά συμβάσεων οι οποίοι επίσης δικαιώθηκαν δικαστικά πρωτόδικα, αλλά η δημοτική αρχή άσκησε έφεση και τους απέλυσε. Δεν υπολόγισε ούτε την έλλειψη προσωπικού στις κρίσιμες αυτές κοινωνικές δομές που συνεπάγεται σοβαρά ερωτήματα για την υγιεινή κι ασφάλεια των παιδιών.

Η προσφυγή ενάντια σε πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παρανόμως οι δήμαρχοι προχωρούν σε απολύσεις είναι μια πρακτική που φαίνεται ότι παίρνει γενικευμένες διαστάσεις. Οι δημοτικές αρχές των κομμάτων της αστικής διαχείρισης παρότι με πολιτικές αποφάσεις μπορεί να αρνηθούν να ασκήσουν έφεση στις θετικές για τους εργαζόμενους δικαστικές αποφάσεις, επιλέγουν να εφαρμόσουν πλήρως την αντεργατική νομοθεσία. Να θυμίσουμε ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων που δικαιώνεται πρωτόδικα καθώς δεν είναι μόνο οι συμβασιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τις κυβερνητικές πολιτικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους σχολικούς φύλακες. Να θυμίσουμε επίσης ότι και η δημοτική αρχή του Δήμου Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ) προχώρησε στην απόλυση των αντίστοιχων σχολικών φυλάκων. Αποκαλύπτεται η υποκρισία όσων όλο το προηγούμενο διάστημα έταζαν σε κατηγορίες εργαζομένων που απολύθηκαν από τις κυβερνητικές πολιτικές ότι θα τους επαναπροσλάβουν και τώρα που μπορούν να το κάνουν φανερώνουν τις πραγματικές τους προθέσεις και τους απολύουν.

Παράλληλα η δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου προχώρησε στην απόλυση 29 εργαζομένων ατόμων με ειδικές ανάγκες που είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος τρία συν ένα και δούλευαν στην αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου. Με τη λήξη του τελευταίου χρόνου η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στη μονιμοποίησή τους αλλά αντίθετα επέλεξε να τους ξαναπροσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου στη λήξη της οποίας τους απέλυσε. Τέτοια είναι η σαπίλα αυτού του συστήματος που παραμονή Πρωτοχρονιάς το έτος 2015 πετάει στον καιάδα της ανεργίας 29 άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αποδεικνύεται ότι κύριος αντίπαλος όλων αυτών που μιλούν για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καπιταλιστικού συστήματος είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με εργασιακά δικαιώματα. Είτε κυβερνητικοί, είτε επίδοξοι διαχειριστές της εξουσίας, είτε μνημονικοί, είτε αντιμνημονιακοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν τις αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα για να ποτίσουν με το αίμα των εργαζομένων τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή του Δήμου Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ) προχώρησε στην απόλυση τριών ακόμα εργαζομένων στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής η πλήρης απαξίωση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού έτσι ώστε να οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση.

Αλλά και η δημοτική αρχή του Δήμου Νέας Ιωνίας (ΣΥΡΙΖΑ) προχώρησε σε άθλια συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη συναδέλφου μέλους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής μη σεβόμενη τα 30 χρόνια υπηρεσίας της στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα των ΚΑΠΗ και μεταθέτοντάς την για λόγους που εξυπηρετούν τους πολιτικούς της σχεδιασμούς σε άλλη υπηρεσία. Ο συγκεκριμένος δήμαρχος που είναι και πρόεδρος της ΠΕΔΑ δίνει μ΄ αυτόν τον τρόπο διαπιστευτήρια διώκτη του ταξικού κινήματος με την προοπτική της εξουσίας προ των πυλών.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι καμιά συνδικαλιστική παράταξη ή διοίκηση σωματείου όπου κι αν ανήκει Συνδικαλιστική Ανατροπή (πρώην ΠΑΣΚΕ), ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), Συσπειρώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση, πόσο μάλλον να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις ενέργειες των δημοτικών αρχών. Είναι αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στα πλαίσια της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπέσκαπταν τον αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά αποκλείοντας τις ελαστικές μορφές εργασίας και έφτιαχναν κοινά μέτωπα με δημοτικές αρχές που προχώρησαν σε απολύσεις.

Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση, η λύση βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων με τις ταξικές δυνάμεις στην κατεύθυνση της διεκδικήσεις των δικών τους συμφερόντων, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα. Να μην έχουμε καμιά αυταπάτη. Κυβέρνηση και επίδοξοι διαχειριστές της αστικής εξουσίας δεν θα υπολογίσουν ούτε γιορτές, ούτε εκλογές για να επιβάλουν τις προαποφασισμένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση των δημάρχων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ενώ στα λόγια διαφωνούσαν το προηγούμενο διάστημα με το που ανέλαβαν όλος «τυχαίως» συμφωνούν στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους με την ψήφο τους αλλά και με τον αγώνα τους να καταδικάσουν αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική, να συσπειρωθούμε στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και να διεκδικήσουμε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων. Με μαζικές διαδικασίες να διεκδικήσουμε το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

H Διοίκηση του Συνδικάτου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet