ΔΑΣ-ΟΤΑ: Ελαστικές σχέσεις εργασίας με ελάχιστους καλοπληρωμένους «μανατζαρέους» είναι ο σκοπός της κυβέρνησης
Σύνδεσμοι-Φορείς

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Ελαστικές σχέσεις εργασίας με ελάχιστους καλοπληρωμένους «μανατζαρέους» είναι ο σκοπός της κυβέρνησης

«Με τις παρεμβάσεις μας στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη 22 Απριλίου αναδείξαμε τη σημασία της οργάνωσης της απεργίας στις 6 Μαΐου από τα σωματεία και τους εργαζόμενους, για να τιμηθεί αγωνιστικά η πρωτομαγιά, ημέρα σύμβολο του αγώνα για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», όπως ενημερώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, τα μέλη της ΔΑΣ-ΟΤΑ σημειώνουν ότι οι παρεμβάσεις έγιναν με βάση:

  • Τους 10.000 νεκρούς από την πανδημία, τους θανάτους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, την άρνηση της κυβέρνησης για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας από όλα τα αστικά κόμματα.
  • Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια μετά την πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, τη νομοθέτηση από την κυβέρνηση της επιβολής της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών, τις ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της ευελιξίας.
  • Τη συγκρότηση αναπτυξιακών οργανισμών, την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών μορφών εργασίας, την απουσία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, την τηλεργασία, που ήρθε για να μείνει, την μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες διασποράς του κορωνοϊού και σε «παγίδες θανάτου» των συνθηκών εργασίας στη καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργία.

Για τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, που ήταν και το θέμα της συνεδρίασης, σημειώσαμε τα εξής με βάση και τη πείρα από την συγκρότησή τους σαν τα μανιτάρια:

  • Είναι κεντρική πολιτική όλων των κομμάτων του κεφαλαίου. Στα Δημοτικά Συμβούλια το ψηφίζουν μαζί Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Η ΚΕΔΕ συμφωνεί.
  • Είναι τομή για την διεύρυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δήμων. Ουσιαστικά δίπλα σε κάθε Δήμο θα δημιουργηθεί άλλος ένας που θα λειτουργεί ως επιχείρηση. Τα καταστατικά που ψηφίζονται δείχνουν ακριβώς αυτό, έχουν ως πεδίο εφαρμογής τις τεχνικές υπηρεσίες, την καθαριότητα, την οργάνωση του προσωπικού.
  • Θέλουν να τελειώνουν με τη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ελαστικές σχέσεις εργασίας με ελάχιστους καλοπληρωμένους «μανατζαρέους» και χιλιάδες κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζομένους σε ομηρία.
  • Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους δημάρχους είναι αποφασισμένη να τους περάσει με κάθε τρόπο για αυτό νομοθέτησε τη συγκρότησή τους στις οικονομικές επιτροπές.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι πρωτοβάθμια σωματεία πήραν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αντέδρασαν. Αυτό πρέπει να κλιμακωθεί, ακόμα και όπου περνάνε οι αναπτυξιακοί οργανισμοί. Αναφέραμε όμως και ανησυχητικά φαινόμενα γιατί πρόκειται για κεντρική πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, των παρατάξεών τους στους Δήμους και χωρίς σύγκρουση με όλους αυτούς στην προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα, δεν θα έχουμε αποτελέσματα.

Τέλος ενημερώσαμε από πριν με επιστολή τον πρόεδρο του Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα μέλη του Γ.Σ. ότι και σύμφωνα με το καταστατικό της ομοσπονδίας πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το αίτημα εγγραφής σωματείων εργαζομένων στη δύναμη της ομοσπονδίας, ένα αίτημα που εκκρεμεί πάνω από έναν χρόνο.

Στην επιστολή επισημάνθηκε ότι κανένα τυπικό πρόβλημα δεν υπάρχει για τους συγκεκριμένους συλλόγους οπότε και κανένα κώλυμα για την εγγραφή τους. Η πλειοψηφία δεν δέχθηκε για μία ακόμα φορά να συζητηθεί το αίτημα των σωματείων, αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων σωματείων στις αυθαιρεσίες και στον αυταρχισμό των δημάρχων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet