ΔΑΣ ΟΤΑ: H κυβέρνηση παίζει «στα ζάρια» την υγεία του λαού και «πετάει το μπαλάκι» των ευθυνών στους εργαζόμενους
Print Friendly, PDF & Email
Σύνδεσμοι-Φορείς

ΔΑΣ ΟΤΑ: H κυβέρνηση παίζει «στα ζάρια» την υγεία του λαού και «πετάει το μπαλάκι» των ευθυνών στους εργαζόμενους

Η νέα έξαρση της πανδημίας αποδεικνύει προκλητικά, όπως σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που συνεχίζει «να παίζει “στα ζάρια” την υγεία του λαού, προκειμένου να μη βάλει σε κίνδυνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Τα όσα ακούγονται από κυβερνητικά στελέχη, συνεχίζει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση, «περί “ατομικής ευθύνης” και “χαλάρωσης” στην εφαρμογή των μέτρων -ή ακόμη και η ψεύτικη εικόνα που παρουσιάζουν για την κατάσταση στο σύστημα Υγείας- δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι πάνω από την υγεία του λαού βρίσκονται οι ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών και τραπεζιτών».

Επιπροσθέτως η ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρει ότι «η εγκύκλιος που κυκλοφόρησε το υπουργείο Εσωτερικών για μέτρα στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, μέχρι τις 31/8, όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες προστασίας των εργαζομένων, αλλά υποτιμά και τη κρισιμότητα της κατάστασης όταν εκθέτει τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίζοντάς τους σε κατόχους Ι.Χ. ή μη, προσθέτοντας ότι «μεταφέρει στην “ατομική ευθύνη” τους συναδέλφους που γυρνάν από διακοπές, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό, χωρίς να παίρνει το κράτος ή οι Δήμοι την ευθύνη, τόσο για προληπτικά τεστ, όσο και την καταβολή των απαραίτητων ΜΑΠ (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, διαχωριστικά)».

Σύμφωνα με τη ΔΑΣ ΟΤΑ, τα σωματεία πρέπει να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν:

  • Υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη των δημοτικών αρχών και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους μόνιμους ή συμβασιούχους, είτε επιστρέφουν από άδεια είτε όχι.
  • Απολύμανση όλων των δημοτικών κτηρίων και άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στην SARS-CoV-2 (Καθαριότητα, Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικές Υπηρεσίες) και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους.
  • Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα και απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
  • Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet