Θετική η Ένωση Δημάρχων Αττικής στο άρθρο 179 του αναπτυξιακού νόμου
Print Friendly, PDF & Email
Σύνδεσμοι-Φορείς

Θετική η Ένωση Δημάρχων Αττικής στο άρθρο 179 του αναπτυξιακού νόμου

Υπέρ του άρθρου 179 του αναπτυξιακού νόμου, που ανοίγει τον δρόμο για την ανάθεση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου σε ιδιώτες τάσσεται η Ένωση Δημάρχων Αττικής.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει:

Το Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων Αττικής θεωρεί θετική την ψήφιση του άρθρου 179 του αναπτυξιακού νόμου από τη Βουλή, που αναφέρεται στο δικαίωμα των Δημοτικών Συμβουλίων, κατά την κρίση τους, να αναθέτουν υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου σε τρίτους, εφ’ όσον κρίνουν ότι αυτό είναι το συμφέρον των δημοτών και του Δήμου, για μια καθαρότερη, ομορφότερη και φωτεινότερη, άρα ασφαλέστερη, πόλη.

Αποκαθίσταται έτσι και μια γενόμενη αστοχία του ισχύοντος Νόμου, όπου επιτρέπεται μεν, η ανάθεση σε τρίτους των υπηρεσιών αυτών, πλην, με αναφορά αόριστη σε αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. Το γεγονός αυτό οδηγούσε σε αντισυνταγματικούς κατά περίπτωση ελέγχους σκοπιμότητας των αποφάσεων των Δ.Σ. από τα αρμόδια Ελεγκτικά Όργανα και στην πραγματικότητα ακύρωναν την Αυτοδιοικητική λειτουργία και τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Το Δ.Σ. της Ένωσης εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι η ρύθμιση αυτή είναι η απαρχή μιας αντίληψης και φιλοσοφίας απεξάρτησης της Τ.Α. από τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, που θα ελαχιστοποιεί την παρέμβαση του κράτους στις τοπικές υποθέσεις. Θα καταστούν έτσι τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων κυρίαρχα όργανα χάραξης και εφαρμογής πολιτικής, για την πιο εύρυθμη και αποδοτικότερη λειτουργία των Δήμων της.

Τέλος, το Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων των Δήμων, ιδιαίτερα μάλιστα των ευαίσθητων υπηρεσιών καθαριότητας ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, ενώ θεωρεί δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε απόλυση δημοτικού υπαλλήλου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet