Κοινή ανακοίνωση Α – Γ ΕΛΜΕ Β’ Αθήνας με ενώσεις γονέων για το άνοιγμα των σχολείων
Print Friendly, PDF & Email
Σύνδεσμοι-Φορείς

Κοινή ανακοίνωση Α – Γ ΕΛΜΕ Β’ Αθήνας με ενώσεις γονέων για το άνοιγμα των σχολείων

Μετά από κάλεσμα του Δ.Σ. της Α – Γ ΕΛΜΕ Β’ Αθήνας προς τις Ενώσεις Γονέων των έξι Δήμων της αρμοδιότητάς του (Παπάγου – Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Μελισσίων – Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού), προς τους συλλόγους γονέων της περιοχής, προς τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής», καθώς και προς όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/9/2020 στο 1ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής, με την παρουσία εκπροσώπων τεσσάρων Ενώσεων Γονέων (Παπάγου – Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Βριλησσίων), έξι συλλόγων γονέων (1ου και 2ου Γυμνασίων Χολαργού, 1ου ΓΕΛ Χολαργού, 1ου ΓΕΛ Παπάγου, 1ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής, 2ου Δημοτικού Χολαργού), καθώς και άλλων γονέων και εκπαιδευτικών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που αφορούν άμεσα γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Στη συνάντηση εκφράστηκε η αγανάκτηση:

 • Για την αύξηση του ανώτατου ορίου των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από 22 σε 25, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε εν καιρώ πανδημίας.
 • Για τον αριθμό των καθαριστών που δεν επαρκεί για τις ανάγκες του σχολαστικού καθαρισμού, τη συνέχιση του καθεστώτος με συμβάσεις εργασίας και όχι τη μονιμοποίησή τους, για την απαράδεκτη καθυστέρηση στις προσλήψεις προσωπικού καθαρισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι στην Αγία Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση της δημοτικής αρχής, οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων αναμένεται να καλυφθούν την Τρίτη 15 ή την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.
 • Για τη μη κάλυψη των 20.000 πάγιων κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η Α – Γ ΕΛΜΕ Β’ Αθήνας και οι γονείς ζητούν:

 1. Να συνεδριάσουν άμεσα τα σχολικά συμβούλια σε όλες τις σχολικές μονάδες, ώστε να ελεγχθεί εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να αποφασιστούν από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές οι περαιτέρω ενέργειες τους.
 2. Τα αρμόδια όργανα των σχολικών μονάδων (σύλλογος εκπαιδευτικών, σχολικό συμβούλιο) να στείλουν τα αιτήματά τους στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και να ζητούν την άμεση υλοποίησή τους. Να κοινοποιηθούν τα αιτήματα αυτά στην τοπική ένωση Γονέων και στην ΕΛΜΕ.
 3. Για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας δωρεάν τεστ στην αρχή της σχολικής χρονιάς και επαναλαμβανόμενα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 4. Πρόσληψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και της πρωινής βάρδιας. Η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων εξαρτάται άμεσα από την αυξημένη παρουσία τους. Οι προσλήψεις που ανέρχονται στον περσινό αριθμό δεν επαρκούν.
 5. Σχολιατρική υπηρεσία. Σε κάθε σχολικό κτήριο να υπάρχει ιατρικό προσωπικό για να ελέγχει (π.χ. θερμομέτρηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών) και να λαμβάνει έγκαιρα αποφάσεις σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.
 6. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ώστε να αυξηθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές με βάση και τις οδηγίες που είχαν δοθεί κατά το άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο, μέσω της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Κοινός στόχος είναι οι 15 μαθητές ανά τμήμα κατ’ ανώτατο όριο.
 7. Την πρόσληψη επαρκούς και μόνιμου διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών, πάγιων και εκτάκτων. Λέμε όχι σε προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού τρίμηνης διαρκείας γιατί δημιουργούν, πέρα από δυσεπίλυτα εργασιακά προβλήματα, και σοβαρά παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά προβλήματα στους ίδιους τους μαθητές.
 8. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε περίπτωση κρουσμάτων να τηρηθούν απαρέγκλιτα.
 9. Έμπρακτη στήριξη της υποχρεωτικής διά ζώσης εκπαίδευσης που είναι παιδαγωγικά αναντικατάστατη. Εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μόνο κατ’ εξαίρεση και για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Εξασφάλιση με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας όλων των απαραίτητων τεχνικών μέσων για τη διεξαγωγή της, καθώς και της κατάλληλης επιμόρφωσης για στους εκπαιδευτικούς.
 10. Να μην εφαρμοστεί η απευθείας μετάδοση των μαθημάτων στην οποία σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αντιταχθεί και εμποδίσει την εφαρμογή της στην πράξη, και που δημιουργεί περισσότερα και εντονότερα προβλήματα από αυτά που διατείνονται κάποιοι ότι λύνει. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η ΑΔΕΔΥ καλύπτει τους εκπαιδευτικούς συνδικαλιστικά με απεργία – αποχή από αυτήν τη διαδικασία. Να καταργηθεί η σχετική νομοθετική διάταξη.
 11. Να εξασφαλιστεί, μέσω του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, με ευθύνη του κράτους, η σίτιση για όλα τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 12. ‘Ολα τα βιβλία να πάνε έγκαιρα σε όλες τις σχολικές μονάδες ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό ατόπημα της διδασκαλίας πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων χωρίς να έχουν οι μαθητές τα αντίστοιχα σχολικά βιβλία, ακόμα και την ώρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Και η σχετική ανακοίνωση καταλήγει:

«Καλούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν ούτε τα όποια μέτρα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να μην επιτρέψουν στα παιδιά να μπουν στα σχολεία και να προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες στους κατά τόπους αρμόδιους φορείς (Διευθύνσεις Εκπαίδευση, Δήμοι).

»Η Υγεία και η Ζωή όλων των μελών της σχολικής κοινότητας καθώς και των οικείων τους πρέπει να προστατευθείμε κάθε πρόσφορο μέσο».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet