Μαρίνα Σταυράκη:  Χρειαζόμαστε μια δυνατή, αξιόπιστη και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση
Σύνδεσμοι-Φορείς

Μαρίνα Σταυράκη: Χρειαζόμαστε μια δυνατή, αξιόπιστη και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρίνα Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από τότε που ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρόμπερτ Σούμαν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Και είναι γεγονός ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία.

Έκτοτε κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες γιορτάζουμε την επέτειο αυτής της ιστορικής «Διακήρυξης Σούμαν», που έθεσε τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή συνεργασία και τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα των λαών της Ευρώπης, την κοινή αυτή δέσμευση που, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, τις συμφωνίες ή τις διαφωνίες των λαών στο πέρασμα του χρόνου, αποδεικνύεται ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη.

Φέτος, όμως συμπληρώνονται 40 χρόνια και από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινής Οικονομίας, του κοινού Πολιτισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, την ΕΟΚ. Τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με πίστη στο όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης, άνοιγε το κεφάλαιο της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής για τη χώρα μας, καθιστώντας την ισότιμο μέλος σε μια πορεία ενοποίησης.

Μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις χρειαζόμαστε μια δυνατή, αξιόπιστη και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασιστικό παγκόσμιο ηγέτη στην πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον, που όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε με επίκεντρο την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Όπως σε κάθε δημοκρατία, η ισχύς μας έγκειται στην συμμετοχή των κοινωνιών μας, με στόχο να αναδεικνύεται η καλύτερη πορεία προς το μέλλον. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα εγχείρημα ειρήνης και συμφιλίωσης και παραμένει το ίδιο έως σήμερα. Όλες οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι εξαιρετικά επίκαιρες: ελευθερία, ισότητα, σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτος δικαίου και ελευθερία έκφρασης, αλληλεγγύη, δημοκρατία και εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών. Αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο στον δρόμο προς την ολοκλήρωση.

Σε αυτή τη συνεχή διεργασία ως Ευρωπαίοι πολίτες καλούμαστε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης υποστηρίζοντας ένα κοινό στρατηγικό όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή, ελεύθερη, ενωμένη και ειρηνική. Μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών μπορούμε να οραματιστούμε καλύτερα το μέλλον της Ευρώπης και των τοπικών μας κοινωνιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet