Μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού για την ενίσχυση της πυρασφάλειας στο όρος Αιγάλεω
Σύνδεσμοι-Φορείς

Μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού για την ενίσχυση της πυρασφάλειας στο όρος Αιγάλεω

Μία ακόμα μεγάλη «επιχείρηση» για την εκκαθάριση και απομάκρυνση απορριμμάτων, ογκωδών αποβλήτων και μπαζών που είχαν εναποτεθεί παράνομα στο δασικό δίκτυο του όρους Αιγάλεω, πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Περιοχής Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ).

«Είναι η πολλοστή φορά που τα συνεργεία του ΠΕΣΥΔΑΠ αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της κακοδαιμονίας που διαχρονικά ενδημεί στο βουνό, καθώς τοποθεσίες του μετατρέπονται συστηματικά σε χώρους ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών, οικοδομικών υλικών και κάθε λογής ογκωδών απορριμμάτων, υποβαθμίζοντας και απειλώντας το φυσικό περιβάλλον» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κάνοντας χρήση βαρέων μηχανημάτων ο ΠΕΣΥΔΑΠ έχει απομακρύνει έως σήμερα μεγάλες ποσότητες από τέτοια υλικά, προερχόμενα, κυρίως, από έργα εκσκαφών, ανακαινίσεις κατοικιών, κατεδαφίσεις κτηρίων, οικοδομικές εργασίες κ.λπ. Ενδεικτικό είναι ότι για την απομάκρυνση των ογκωδών αποβλήτων έχουν μέχρι σήμερα εκτελεστεί περισσότερα από 20 δρομολόγια τετραξονικών φορτηγών προς τη χωματερή Λιοσίων! 

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, που ήταν παρών στην επιχείρηση, δήλωσε:

«Η περισυλλογή και απομάκρυνση των αποβλήτων αυτών είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση του βουνού, αλλά και για να μειωθεί η πιθανότητα  δασικής φωτιάς από τα εύφλεκτα υλικά που συσσωρεύονταν, καθώς και για να διευκολυνθεί η κίνηση βαρέων πυροσβεστικών οχημάτων μέσα από το δίκτυο δασικών δρόμων του όρους Αιγάλεω, εάν παραστεί ανάγκη.

»Πολύτιμη, σε αυτήν την προσπάθεια μας υπήρξε η συμβολή των εργαζομένων και των εθελοντών του ΠΕΣΥΔΑΠ, αλλά και η αρωγή του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος φρόντισε για την άμεση παραχώρηση αδειών μεταφοράς των αποβλήτων.

»Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ένα γεγονός που υποθάλπει την ρυπογόνο δράση των γνωστών – αγνώστων είναι η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και παρουσίας στην περιοχή των αρμόδιων κρατικών αρχών (αστυνομία, δασαρχείο), παρά την έντονη παραβατικότητα που παρατηρείται. Ευθύνη όμως γι’ αυτό το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το βουνό δεν έχουν μόνο όσοι εναποθέτουν εκεί τα παράνομα «φορτία» τους. Ευθύνη έχουν και όσοι πολίτες επιλέγουν να αναθέσουν την απομάκρυνση των ογκωδών απορριμμάτων τους σε… διάφορους πλανόδιους που προσφέρονται να το κάνουν, έναντι αμοιβής.

»Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτού του είδους τα απορρίμματα και μπάζα θα καταλήξουν σε κάποια περιοχή του βουνού, παρότι κάθε Δήμος διαθέτει υπηρεσία για τη δωρεάν ασφαλή μεταφορά και διαχείρισή τους, εάν ειδοποιηθεί έγκαιρα από κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που θέλει να απαλλαγεί από αυτά». 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet