Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Το έγκλημα παραμένει χωρίς τιμωρία
Print Friendly, PDF & Email
Σύνδεσμοι-Φορείς

Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Το έγκλημα παραμένει χωρίς τιμωρία

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece και του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, σημειώνει ότι «102 χρόνια μετά, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μας υπενθυμίζει ότι το έγκλημα παραμένει χωρίς τιμωρία».

Ειδικότερα, η κ. Πατούλη-Σταυράκη απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

Περισσότεροι από 350 χιλιάδες Πόντιοι ήταν τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, με τη μέθοδο των διώξεων και των εκτοπίσεων κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1916-1923. Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, με σκοπό να ολοκληρώσει τη συστηματική εκδίωξη του Ελληνισμού του Πόντου εφαρμόζοντας το σχέδιο των Νεοτούρκων για εθνική κάθαρση με τη συστηματική γενοκτονία των αυτόχθονων λαών.

Εκατόν δύο χρόνια μετά, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μας υπενθυμίζει ότι το έγκλημα παραμένει χωρίς τιμωρία, μας υπενθυμίζει ότι συνεχίζει να αποτελεί πληγή που ζητά δικαίωση. Οφείλουμε σε αυτές τις ψυχές που βασανίστηκαν, εκδιώχθηκαν και χάθηκαν με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο, όχι μόνο να μη λησμονούμε τα δεινά που πέρασαν, αλλά και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την παγκόσμια κοινότητα.

Η πρόσφατη αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί μια απόφαση ορόσημο σε παγκόσμιο επίπεδο στην κατεύθυνση της καταδίκης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο για να διεκδικήσει η Ελλάδα την αναγνώριση των διώξεων και των ειδεχθών εγκλημάτων σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας που οδήγησαν στον ξεριζωμό του από τις πατρογονικές εστίες.

Μέσα από την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της δικαίωσης των θυμάτων, έστω και με καθυστέρηση ενός αιώνα, έρχεται η συμφιλίωση με το παρελθόν και η δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινωνίας σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο κόσμος μας κινείται πλέον προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης κοινωνίας, ειρηνικής, αλληλέγγυας και δίκαιης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet