«Οι απασχολούμενοι στην Κοινωφελή Εργασία δεν είναι… δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι»
Print Friendly, PDF & Email
Σύνδεσμοι-Φορείς

«Οι απασχολούμενοι στην Κοινωφελή Εργασία δεν είναι… δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι»

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να λάβει μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ στους Δήμους και στις Περιφέρειες, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Α’ και Β’ Βαθμού Περιφέρειας Αττικής.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, η κυβέρνηση «στερεί στους εργαζόμενους αυτούς από το δικαίωμα λήψης των αδειών “ειδικού σκοπού” ή ένταξής τους στις “ευπαθείς” ομάδες, ακόμα και τη δυνατότητα να ενταχθούν στις βάρδιες που είναι οι συνάδελφοί τους για να μην παρατηρείται συνωστισμός στους χώρους δουλειάς. Στερεί, δηλαδή, στους εργαζόμενους αυτούς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας που η ίδια έχει επιβάλλει, με την αιτιολογία ότι απασχολούνται σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και δεν τους συνδέει εξαρτημένη εργασία με τους επιβλέποντες φορείς».

«Αυτό που δηλώνει με τη στάση της είναι ότι ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. και του κράτους δεν μπορεί να προσφέρει στους εργαζόμενους καμία προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού! Ότι δεν της καίγεται καρφί τι θα κάνουν οι μητέρες τα παιδιά τους και ότι δεν την ενδιαφέρει η υγεία των καρκινοπαθών εργαζομένων και των άλλων ευπαθών ομάδων! Και για Μέσα Ατομικής Προστασίας ούτε λόγος να γίνεται όπως και στους υπόλοιπους συναδέλφους, μόνιμους και αορίστου» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, όπου ακόμη προστίθενται τα εξής:

«Καμία έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί και η ταχύτατη αντίδραση του υπουργείου Εργασίας. Σε λιγότερο από 2 ώρες(!!!) απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα του Δήμου Περάματος. Όταν για να απαντήσουν, όταν και αν απαντούν, σε αιτήματα των σωματείων και των εργατών θέλουν πάνω από δύο μήνες… Δικαίως το ταξικό κίνημα έχει μετονομάσει το υπουργείο Εργασίας σε Υπουργείο Εργοδοσίας.

»Την ευθύνη για τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων σε αυτά τα προγράμματα, που αξιοποιούνται από όλες τις κυβερνήσεις για να χτυπηθούν ακόμα και τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα με απαράδεκτους διαχωρισμούς στους όρους αμοιβής και εργασίας, τη φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις που τα υλοποίησαν. Σήμερα αναδεικνύεται ξεκάθαρα η σαπίλα του συστήματος που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, που δεν θέλει να προσφέρει ένα στοιχειώδες πλέγμα προστασίας στους πιο αδύναμους. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί».

Τέλος, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής απαιτεί «τώρα όλοι οι συνάδελφοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους σε όλων των ειδών τις άδειες, και του ειδικού σκοπού, και να έχουν όλοι τους Μέσα Προστασίας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet