Ολοκληρώθηκε από τον ΣΠΑΠ η σειρά δράσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης σε σχολεία για το 2019
Print Friendly, PDF & Email
Σύνδεσμοι-Φορείς

Ολοκληρώθηκε από τον ΣΠΑΠ η σειρά δράσεων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης σε σχολεία για το 2019

Σε τέσσερα δημοτικά σχολεία και συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Σχολείο του Τύμβου Μαραθώνα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανθούσας και στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε για το 2019 η σειρά των Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά Δημοτικών Σχολείων των Δήμων – μελών του, που διοργάνωσε για ακόμα μία χρονιά ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), με γενικό τίτλο «Δίνω μια δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια».

Βασικός σκοπός των βιωματικών αυτών εργαστηρίων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές των Δημοτικών κυρίως Σχολείων χρήσιμους τρόπους για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών, καθώς να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Στα σεμινάρια αυτά συμμετέχουν μαθητές της  Δ, Ε, και ΣΤ τάξης των σχολείων. Με την έναρξη του εργαστηρίου οι μαθητές παρακολουθούν μια εισαγωγική – διαδραστική παρουσίαση που σκοπό έχει να εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης  των απορριμμάτων.

Μετά το τέλος της παρουσίασης και στο πλαίσιο της βιωματικής εφαρμογής του προγράμματος, λειτουργούν συμμετοχικά αξιοποιώντας ένα παλιό μπλουζάκι, παλιές εφημερίδες και μια χάρτινη συσκευασία από γάλα ή χυμό, με τα οποία και δημιουργούν μια πάνινη τσάντα, έναν μικρό κάδο απορριμμάτων και ένα πορτοφόλι.

Για το 2020 θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις  και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία των Δήμων – μελών του Συνδέσμου, ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να ζήσουν μαζί μας την εμπειρία της μείωσης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης καθημερινών οικιακών υλικών.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, δήλωσε:

«Ολοκληρώσαμε και για φέτος τη σειρά δράσεων των Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά δημοτικών σχολείων, στο πλαίσιο της συνεχούς μας προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, μέσα από βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες.

»Προσπαθήσαμε να δείξουμε με απλό τρόπο στα παιδιά τη χρησιμότητα της μείωσης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, αλλά κυρίως της επαναχρησιμοποίησης υλικών που συνήθως πετάμε και πρέπει να ανακυκλώνουμε. Μέσα από ένα βιωματικό, διαδραστικό, αλλά και διασκεδαστικό εργαστήρι, τα παιδιά μετέτρεψαν τα υλικά που έφεραν από το σπίτι, σε πορτοφολάκι, τσάντα και μικρό κάδο απορριμμάτων για το γραφείο τους.

»Παράλληλα με τις δράσεις αυτές, προσπαθήσαμε να δείξουμε στα παιδιά τις θετικές επιπτώσεις που έχει η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλικών στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος γενικά, αλλά και ειδικά του δικού μας Πεντελικού περιβάλλοντος.

»Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στους μικρούς μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για την προθυμία, το ζήλο και την ιδιαίτερη επιδεξιότητα που επέδειξαν καθώς και τους γονείς για την υποστήριξη τους. Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τους Διευθυντές, τις διευθύντριες και τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων για την πολύτιμη βοήθεια τους στη διοργάνωση των δράσεών μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet