Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ σε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης, ενόψει νέας κακοκαιρίας
Κοινωνία

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ σε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης, ενόψει νέας κακοκαιρίας

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Βλάσσης Σιώμος, συμμετείχε στη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης, για τον απολογισμό των πεπραγμένων του Δήμου για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων (κακοκαιρία «Ζηνοβία») και τον προγραμματισμό των δράσεων εν όψει των επερχόμενων έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που διεξήχθη υπό τη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, έγινε απολογισμός της αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών φαινομένων και στη συνέχεια εξετάσθηκαν τα θέματα σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας ενόψει των επερχόμενων έντονων καιρικών φαινομένων και κυρίως για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων – παγετών, καθώς και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που έχει λάβει ο Δήμος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογάννη, οι αντιδήμαρχοι Πεντέλης Αναστασία Κοσμοπούλου, Άντα Μπούσουλα και Άγγελος Παλαιοδήμος, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης, Ιωάννης Ξανθάκος, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Μελισσίων, Νικόλαος Δροσάτος, Νέας Πεντέλης, Μανώλης Μιχελακάκης και Πεντέλης, Χρυσούλα Σουτάδη-Καπράλου, η τοπική σύμβουλος Πεντέλης Μαρία Κοσμερίδου, ο διοικητής του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού, Γιάννης Κώνστας, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, των Νοσοκομείων Παίδων Πεντέλης και «Αμαλία Φλέμιγκ», καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Πεντέλης και της Περιφέρειας Αττικής.

Στην τοποθέτησή της η δήμαρχος Πεντέλης, Δ. Κεχαγιά, τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου ήταν προετοιμασμένη και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΣΠΑΠ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία, συντονισμός και ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα επερχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναλυτική ενημέρωση για τον σχεδιασμό, τον διαθέσιμο μηχανολογικό εξοπλισμό εκχιονισμού και την επάρκεια αποθέματος αλατιού έκανε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης, Ι. Ξανθάκος, και οι υπηρεσιακοί προϊστάμενοι των 3 Δημοτικών Κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, στην παρέμβασή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και ο συντονισμός της λειτουργίας τους στον τομέα ευθύνης τους έχει αποκλειστικό στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. 

Συνεχάρη τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, Γ. Ξανθάκο, και διά μέσω αυτού όλους τους εμπλεκομένους εργαζομένους του Δήμου Πεντέλης για την εξαιρετική λειτουργία τους και την πολλές φορές δράση τους πάνω  και από τις δυνατότητές τους και τα ωράριά τους.

Τόνισε, επίσης, την εμφανέστατη, όπως χαρακτηρίστηκε, αλλαγή στρατηγικού σχεδιασμού από τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που με βάση τον νέο σχεδιασμό και τις νέες κατευθύνσεις του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, διευκολύνει και βοηθά πολύ περισσότερο τους Δήμους και τους Συνδέσμους της Αττικής, παρέχοντάς τους περαιτέρω μηχανολογικό εξοπλισμό όποτε αυτό απαιτηθεί, μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού, κ.λπ. για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. 

Επίσης υπογράμμισε την παραδοσιακά άριστη συνεργασία του Δήμου  Πεντέλης και του ΣΠΑΠ. Παράλληλα, επισήμανε διάφορα σημεία που χρήζουν βελτίωσης στον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό του Δήμου Πεντέλης, καθώς και υπογράμμισε κάνοντας εκτενή αναφορά στην σχετική νομοθεσία για την οδήγηση και τον χειρισμό των διαφόρων εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο συντονισμός και η κοινή λειτουργία των φορέων κατά την αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών καιρικών φαινομένων ήταν αποτελεσματική, όταν και όποτε χρειάστηκε στα περιστατικά που σημειώθηκαν και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ΣΠΑΠ και Δήμος Πεντέλης θα συνεχίσουν την στενή συνεργασία τους για την αντιμετώπιση των επερχόμενων δύσκολων καταστάσεων από τα καιρικά φαινόμενα.  

Συγκεκριμένα τόνισε:

«Ο ΣΠΑΠ είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, με τρία οχήματα πλήρως συντηρημένα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Συνδέσμου, τα οποία λειτουργούν άψογα και τα οποία είναι έτοιμα να επέμβουν ανά πάσα στιγμή, όπου τους ζητηθεί.  

»Παράλληλα έχουμε ήδη προμηθευτεί επαρκή ποσότητα από αλάτι και από τον προμηθευτή μας αλλά και από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και έχουμε υπογεγραμμένες συμβάσεις για προμήθεια αλατιού χύμα, αλλά και σε σακούλες, για την περίπτωση που χρειαστεί, ενώ παράλληλα εθελοντές και εργαζόμενοι του Συνδέσμου είναι σε  επιφυλακή, για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού. Θεωρούμε ότι με την έγκαιρη εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να επέμβουμε όταν και όποτε μας ζητηθεί, για την αντιμετώπιση της όποιας επερχόμενης κακοκαιρίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας που οι Δήμοι – μέλη του ΣΠΑΠ έχουν εκπονήσει και που είναι και εκείνοι ήδη προετοιμασμένοι σωστά, στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση δυσάρεστων φαινομένων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet