ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Η κυβέρνηση να μην επιτρέψει την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην ιστορική Γυάρο
Σύνδεσμοι-Φορείς

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Η κυβέρνηση να μην επιτρέψει την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην ιστορική Γυάρο

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που δίνει άδεια σε ιδιωτικό όμιλο να ξεκινήσει τις ενέργειες για να προχωρήσει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Γυάρου.

Ειδικότερα η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναφέρει τα εξής στη σχετική ανακοίνωση:

Η Γυάρος βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Είναι ένα νησί άνυδρο, άγονο, δίχως λιμάνι και με ισχυρούς ανέμους να το χτυπάνε όλο το χρόνο. Στη Γυάρο, από την αρχαιότητα ακόμα, ποτέ δεν κατοίκησαν θεληματικά περισσότεροι από τριάντα κάτοικοι. Χρησιμοποιήθηκε μόνο ως κάτεργο-τόπος εξόντωσης. Χαρακτηρίστηκε τάφος των ζωντανών, διαβολονήσι και θανατονήσι, για τους άθλιους όρους κράτησης, των ανείπωτων βασανιστηρίων και των θανάτων κρατούμενων αγωνιστών.

Προκαλεί ιδιαίτερη αγανάκτηση η προσπάθεια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων «να πατήσουν πόδι» στη Γυάρο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παρ’ όλο που το νησί έχει χαρακτηρισθεί Ιστορικός Τόπος και τα κτήρια της διατηρητέα. Έτσι, συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος επικαλούμενος τις δυο άδειες παραγωγής ενέργειας που έχει εξασφαλίσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητά να εγκαταστήσει ανεμομετρητικό ιστό ύψους 80 μέτρων στη Γυάρο, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες. Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η σχετική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική απόφαση που χαρακτήρισε ως χώρο ιστορικής μνήμης το σύνολο του νησιού και απαγόρευε την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet