ΠΕΣΥΔΑΠ: Προβληματικό συνεχίζει να είναι το ν/σ για τα ζώα συντροφιάς
Νέα για φιλόζωους

ΠΕΣΥΔΑΠ: Προβληματικό συνεχίζει να είναι το ν/σ για τα ζώα συντροφιάς

Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα ήταν το αντικείμενο μίας ακόμα τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), με τον πρόεδρο και στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπως ενημερώνει το γραφείο Τύπου του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Ο ΠΕΣΥΔΑΠ εκπροσωπήθηκε στη τηλεδιάσκεψη από τον πρόεδρό του, Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και τον αντιπρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπης, Δημήτρη Τσατσαμπά, ενώ από πλευράς ΚΕΔΕ, εκτός από τον πρόεδρό της, Δ. Παπαστεργίου, παρεμβάσεις έκαναν ο γενικός διευθυντής της Γιάννης Καραγιάννης και ο νομικός της σύμβουλος Π. Ζυγούρης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι, ενώ το σχέδιο νόμου βρίσκεται στην τελική ευθεία του και έχει, ήδη, τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πολλές από τις διατάξεις του συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα προβληματικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν.

Το γραφείο Τύπου υπενθυμίζει ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ ήταν ο πρώτος φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχε επισημάνει από νωρίς τον δυσλειτουργικό και συχνά «εχθρικό» χαρακτήρα διατάξεων του νομοσχεδίου, καταθέτοντας έγκαιρα και προτάσεις για την απάλειψη ή την τροποποίησή τους.

Οι ίδιοι περίπου προβληματισμοί εκφράστηκαν από όλους τους συμμετέχοντες και στην τηλεδιάσκεψη, καθώς στο μεσοδιάστημα πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να αρθούν οι σοβαρές επιφυλάξεις και να γίνει το σχέδιο νόμου περισσότερο ωφέλιμο, πρακτικό και παραγωγικό, επισημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι χρειάζεται άμεση επαναδιατύπωση άρθρων και διατάξεων του νομοσχεδίου, γιατί στη σημερινή τους μορφή υπονομεύουν την δυνατότητα των Δήμων να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους έναντι των αδέσποτων ζώων.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τον όγκο των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων και την αύξηση του λειτουργικού κόστους που θα επιφέρει για τους ΟΤΑ το νομοσχέδιο, χωρίς ταυτόχρονα να αναφέρεται σε συγκεκριμένη δέσμευση σχετικά με το ύψος της κρατικής επιχορήγησης.

Επίσης, μία σειρά διατάξεων έχει διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαμορφώνει ένα καθεστώς ιδιότυπης «ομηρείας» για τους Δήμους, τόσο από τον εκάστοτε υπουργό, όσο και από ζωοφιλικές οργανώσεις ή και ιδιώτες που εμπλέκονται στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet