Συμμαχία ΠΕΣΥΔΑΠ – Anima για την προστασία της άγριας ζωής στην Αττική
Σύνδεσμοι-Φορείς

Συμμαχία ΠΕΣΥΔΑΠ – Anima για την προστασία της άγριας ζωής στην Αττική

Για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και προκλήσεις που τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται στα οικοσυστήματα της Αττικής, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων περιοχής Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) συνεργάζεται ως «συνδικαιούχος» μαζί με το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων Anima, σε ένα πρόγραμμα για την αποτελεσματικότερη προστασία της άγριας ζωής που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τεχνογνωσία της Anima στην περίθαλψη άγριων ζώων από τη μία και το ειδικό αυτοδιοικητικό βάρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, στον οποίο συμμετέχουν 22 δήμοι της Αττικής, από την άλλη, σχηματίζουν μια «συμμαχία» για την ανάδειξη και προστασία της αστικής βιοποικιλότητας, μέσα από την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στην Αττική. Τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ενδεικτικά του ζητήματος: Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως ύστερα από ατυχήματα χρειάζονται νοσηλεία και φροντίδα 3.000 άγρια θηλαστικά και πτηνά. Από αυτά τα ζώα 2.000 είναι ενήλικα, 500 ορφανά νεογνά και νεοσσοί, ενώ τα υπόλοιπα 500 είναι θύματα της παράνομης εμπορίας πλασμάτων της άγριας ζωής.

«Οι νέες συνεργασίες μας και η εντατικοποίηση των δράσεων μας σε αυτήν την κατεύθυνση, υποδηλώνουν τη θέληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλει ακόμα πιο αποφασιστικά και οργανωμένα στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην αρμονική μας συνύπαρξη με την άγρια ζωή», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η τρέχουσα στρατηγική της Ε.Ε. για την βιοποικιλότητα, καθώς ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι να επιστρέψει η φύση στις πόλεις και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Κομισιόν έχει καλέσει όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων,να αναπτύξουν σχέδια οικολογικού προσανατολισμού για την προστασία της άγριας ζωής.

Σημειώνεται ότι πριν ακόμα την εκκίνηση του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, οι δύο φορείς είχαν προσχωρήσει σε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους, όπου ο ΠΕΣΥΔΑΠ αναλάμβανε να υποστηρίζει τα άγρια ζώα με τη δωρεάν παροχή υγειονομικών υλικών περίθαλψης, αλλά και να διαθέτει δωρεάν τη χρήση του κλιβάνου αποτέφρωσης του ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων), για τη διαχείριση και των νεκρών άγριων ζώων.

Η Anima από την πλευρά της έχει αναλάβει:

  • να παραλαμβάνει και να περιθάλπει όλα τα τραυματισμένα άγρια ζώα από τις περιοχές των δήμων -μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ,
  • να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των δήμων μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ, για τυχόν απεγκλωβισμούς άγριων ζώων εντός του αστικού ιστού,
  • να παραλαμβάνει και να περιθάλπει όλα τα κατασχεμένα άγρια πουλιά από τις παράνομες υπαίθριες αγορές, καθώς και να φιλοξενεί δια βίου όσα από αυτά δεν είναι πλέον επανεντάξιμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet