Βλ. Σιώμος: Να καταργηθούν τώρα οι λατομικές ζώνες στο Πεντελικό
Print Friendly, PDF & Email
Σύνδεσμοι-Φορείς

Βλ. Σιώμος: Να καταργηθούν τώρα οι λατομικές ζώνες στο Πεντελικό

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, συμμετείχε και παρενέβη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής όπου και συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την επιχειρούμενη επαναλειτουργία λατομείων στο Πεντελικό μαζί με τους δημάρχους Διονύσου, Γιάννη Καλαφατέλη και Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά.

Στην παρέμβαση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο κ. Σιώμος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΠΑΠ χαιρετίζει θετικά την απόρριψη, από τη  διεύθυνση Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής,  της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που τέθηκε υπόψιν της προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις της.

»Στην εν λόγω απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι θα πρέπει να κατατεθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα αφορά στο σύνολο των προς εκμετάλλευση λατομικών χώρων (Λ.Χ.1 – Λ.Χ.5), έτσι ώστε να ακολουθηθεί η όλη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για ενιαίο έργο με διακριτούς λατομικούς χώρους, όπως πραγματικά είναι, αποφεύγοντας την κατάτμηση του έργου, το οποίο ανήκει στο σύνολό του στην ανώτερη περιβαλλοντική κατηγορία Α1».

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι η κατάτμηση το μόνο πρόβλημα και ότι ήρθε η ώρα να πάμε ένα βήμα παρακάτω. «Η Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει μέσω του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία κατάργησης των λατομικών ζωνών σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 4512/2018. Άλλωστε όλα τα παλιά λατομεία της Πεντέλης είναι ανενεργά για πολλά παραπάνω χρόνια από αυτά που ορίζει ο λατομικός νόμος. Σας ζητάμε να συμβάλλετε στην προσπάθεια μας για τροποποίηση του Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού Όρους, για να απαλλαγεί επιτέλους το Πεντελικό από κάθε είδους λατομεία», συμπλήρωσε ο κ. Σιώμος.

«Το Πεντελικό Όρος είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που πρέπει να διαφυλάξουμε ως “κόρη οφθαλμού”. Πρέπει και να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού για όλο το λεκανοπέδιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος ΣΠΑΠ.

Επίσης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ανακοινώθηκε έγγραφη  απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στην οποία εκφράζεται η αντίθεσή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, στην επιχειρούμενη λειτουργία λατομείων στο Πεντελικό, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Μετά τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής απέρριψε ομόφωνα την συγκεκριμένη  η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και ο κ. Πατούλης δεσμεύτηκε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία κατάργησης των λατομικών ζωνών σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 4512/2018.

Τέλος, ο κ. Σιώμος και οι συμμετέχοντες δήμαρχοι Γ. Καλαφατέλης και Δ. Κεχαγιά ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη και ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την ομόθυμη και ομόφωνη στήριξή τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet