Τα πάνω κάτω στην Αυτοδιοίκηση θα επιχειρήσει να φέρει η κυβέρνηση
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Τα πάνω κάτω στην Αυτοδιοίκηση θα επιχειρήσει να φέρει η κυβέρνηση

Ριζική αναπροσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στους ΟΤΑ επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Βούτσης, μέσω εγγράφου που διαβίβασε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Ο κ. Βούτσης τονίζει ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει ύστερα από διαβούλευση και εκτενή διάλογο με τους φορείς της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. «Ο Καλλικράτης αποδείχθηκε μια κολοβή μεταρρύθμιση, η οποία συγκεντρώνει πλέον την κριτική του συνόλου σχεδόν των αυτοδιοικητικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, οι οποίοι ζητούν εκτεταμένη αναθεώρησή του, αν όχι και την εκ βάθρων αλλαγή του» επισημαίνει. Ο υπουργός αναφέρεται συγκεκριμένα στο εκλογικό σύστημα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τονίζοντας ότι «το υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του ισχύοντος ακραία πλειοψηφικού συστήματος που διέπει την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και τη συγκρότηση όλων των οργάνων, στην εσωτερική ανακατανομή αρμοδιοτήτων υπέρ των συλλογικών και των δημοκρατικών εκλεγμένων οργάνων».

Το υπουργείο, επίσης, εξετάζει τρόπους ενίσχυσης της αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με ταυτόχρονη προαγωγή του κοινωνικού ελέγχου των πεπραγμένων των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Μελετώνται τρόποι η ασκούμενη εποπτεία των ΟΤΑ να περιοριστεί, αλλά ταυτόχρονα να γίνει περισσότερο αποτελεσματική, «αντίθετα προς τη σημερινή εικόνα των πολλαπλών και επάλληλων ελέγχων που, αφενός αποβαίνουν έλεγχοι σκοπιμότητας, αφετέρου, λειτουργούν προσχηματικά και αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τις πραγματικές εικόνες κακοδιαχείρισης» γράφει στην απάντησή του ο υπουργός.

Η κυβέρνηση, επίσης, επεξεργάζεται αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης και παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών μεγεθών της αυτοδιοίκησης «με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία θα λειτουργούν παράλληλα προς την κρατική χρηματοδότηση». Πάντως, ο κ. Βούτσης αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά έως και το τέλος του 2016.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet