Τη Διακήρυξη των Πόλεων για το Κλίμα υπέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Τη Διακήρυξη των Πόλεων για το Κλίμα υπέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Το Κείμενο της Διακήρυξης των Πόλεων για την κλιματική αλλαγή, το οποίο υπεγράφη συνολικά από 1.000 δημάρχους του κόσμου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP- 21 και αποτελεί δέσμευση για παγκόσμια συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών, δράσεων και λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, υπέγραψε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης.

Ειδικότερα 1.000 δήμαρχοι από όλον τον κόσμο υπέγραψαν και δεσμεύτηκαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, στα ακόλουθα:

  • Να εφαρμόζουν και να παράγουν στρατηγικές υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση κλιματικών κινδύνων μέχρι το 2020.
  • Να θέσουν στέρεες βάσεις και να επιτύχουν μακροπρόθεσμους στόχους, όπως είναι η μετάβαση στην αξιοποίηση του μέγιστου βαθμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Να εξασφαλίσουν ότι η «εντολή» που έχουν λάβει από τους πολίτες για τους πολίτες θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για τους δημότες τους, αυτό που θα τους παρέχει τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης και θα προστατεύει στο έπακρο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
  • Να διαφυλάσσουν τη διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.
  • Να διασφαλίσουν την ισότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Να συνδράμουν στην προσπάθεια βέλτιστης συνεργασίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης.

Ο κ. Γ. Πατούλης δήλωσε σχετικά ότι «Όλοι εμείς, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε λάβει τη ρητή εντολή από τους πολίτες και τις πόλεις μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Αναγνωρίζουμε το γεγονός, ότι τα αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον έχει ήδη προκαλέσει  πληθώρα προβλημάτων σε εκατομμύρια πολίτες. Για τον λόγο αυτό και δεσμευόμαστε εδώ από την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτρέψουμε το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

»Εμείς, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήδη ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που πλήττουν ολοένα και περισσότερο τις πόλεις και τους δήμους μας, προσπαθούμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο σε κρατικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τη συνεργασία με οργανισμούς και φορείς και την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη μείωση των ολέθριων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συνάντησε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλο τον κόσμο. Εκτός από τη δήμαρχο Παρισίου Anne Hidalgo, όπου φιλοξενήθηκε η Παγκόσμια Διάσκεψη, ιδιαίτερη συνάντηση είχε με τον Πρόεδρο του UCLG (United Cities and Local Governmenets) και δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Kadir Topbas, με τον οποίο συμφώνησαν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να συναντηθούν στο προσεχές μέλλον με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet