Τον θεσμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας προωθεί η ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Τον θεσμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας προωθεί η ΚΕΔΕ

Σε μια συμβολική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας υπεγράφη σήμερα, Κυριακή 22 Οκτωβρίου, κοινή διακήρυξη για την προώθηση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Ειδικότερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας αναλαμβάνουν κοινές δράσεις με κεντρικό σκοπό τη διάδοση, κατοχύρωση και διεθνοποίηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι «η σημερινή απόφαση πρέπει να επικαιροποιηθεί, να κατοχυρωθεί, να γίνει κτήμα όλων των Δήμων και των πολιτών της χώρας και να ανοίξει τα πανιά της στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα. Στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση επισφράγισε τη βούλησή της να συμβάλλει ουσιαστικά στη διάδοση και διεθνοποίηση των ολυμπιακών αξιών».

«Στόχος μας είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που προωθούν τον διάλογο, τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την ειρήνη, που είναι τα βασικά ολυμπιακά ιδεώδη», ανέφερε ο κ. Γ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «προτεραιότητα για τους δήμους είναι η συνοχή των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να αναδείξουμε το πνεύμα ουμανισμού, ανθρωπισμού και πολιτισμού, το ολυμπιακό πνεύμα που αποτέλεσε ένα διαχρονικό βάθρο του δυτικού πολιτισμού».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ για τη διάδοση των ολυμπιακών αξιών τις οποίες και συνόψισε στα εξής:

  • Διάδοση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη το ζήτημα έχει τεθεί από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ στο Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης με κεντρικό στόχο να αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο δίκτυο. Προς αυτή τη κατεύθυνση σημαντική θα είναι και η στήριξη των ομογενών οι οποίοι έχουν δεσμευθεί για την προώθηση της διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου η Ολυμπιακή Εκεχειρία να τεθεί σε διεθνείς οργανισμούς και να καθιερωθεί ως σύγχρονος θεσμός παύσης των εχθροπραξιών.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών από τους εκπρόσωπους της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, στο Κογκρέσο, στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα για να διαδοθεί το μήνυμα και να οργανωθεί ένα «κίνημα υπογραφών για την Ολυμπιακή Εκεχειρία».
  • Σύνδεση της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας με ένα σημαντικό γεγονός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ολυμπία (π.χ. συνέδριο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, ημερίδα για τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, διεθνή συνάντηση Ελλήνων αιρετών κ.λπ.).

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Ε. Κοτζάς, υπογράμμισε ότι η Ολυμπία μπορεί να αποτελέσει «σημείο αναφοράς για τις πανανθρώπινες αξίες και το εφαλτήριο για τη διάδοση του μηνύματος της παγκόσμιας ειρήνης». Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας δώρισε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ένα αντίγραφο της ολυμπιακής δάδας, δίδοντας έμφαση στον συμβολισμό μεταλαμπάδευσης των ολυμπιακών αξιών.

Στη γενική πρόβα της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος του και τα μέλη του, παρακολούθησαν τη γενική πρόβα της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες η οποία πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε: «Σ΄ αυτόν τον ιερό τόπο, με τον ιδιαίτερο συμβολισμό παρακολουθήσαμε μια μοναδική ιεροτελεστία με πανάρχαιες ρίζες. Με την ευκαιρία της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης της συναδέλφωσης και της διαφύλαξης του ανθρώπινου πολιτισμού από κάθε απειλή».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet