Η ΚΕΔΕ εμμένει κατά της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία
Θεσμικοί Φορείς

Η ΚΕΔΕ εμμένει κατά της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία

Το ζήτημα της υποχρεωτικής ένταξης τετράχρονων παιδιών στις δομές των νηπιαγωγείων, καθώς και θέματα που αφορούν στη συντήρηση και βελτίωση των σχολικών μονάδων, παιδικών σταθμών και στην πρόσληψη βρεφονηπιοκόμων βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα, Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει, όπως εημρώνε η Ένωση, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 δήμοι που υποστηρίζουν ότι είναι χωρίς τη συναίνεσή τους στον κατάλογο με τους 184 δήμους όπου προβλέπεται υποχρεωτική εφαρμογή της ένταξης των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία από το επόμενο σχολικό έτος. Ο κ. Γ. Πατούλης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να εξετάσει το σχετικό θέμα και αν πράγματι δεν έγινε με τη συναίνεσή τους, να μην συμπεριληφθούν στον κατάλογο. Μάλιστα υπάρχουν και αναφορές από δήμους που απάντησαν μεν ότι επαρκούν οι κτηριακές υποδομές, αλλά δεν συναίνεσαν για την υπαγωγή των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της όπως αποτυπώνεται και στο ψήφισμα του ετήσιου τακτικού της συνεδρίου, κατά της ένταξης των τετράχρονων στη διετή προσχολική εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία. Σε κάθε περίπτωση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί η καθημερινότητα και ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζόμενων γονέων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται τα παιδιά τους σε δημοτικές δομές, με πρόγραμμα σίτισης, περίθαλψης και λειτουργούσαν 11, και όχι 9 μήνες τον χρόνο και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη η κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανέγερσης σχολικών μονάδων μέσω της Κτ.Υπ., ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε επίπεδο βρεφονηπιοκόμων οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν.

«Η ΚΕΔΕ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τα συναρμόδια εμπλεκόμενα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στα παιδιά. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω των οποίων θα υλοποιηθούν μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με τις κτηριακές υποδομές και την ασφάλεια» τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από παρέμβαση και του υπουργού Εσωτερικών, συμφωνήθηκε, όπως επισημαίνεται από την Ένωση, να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την ΚΕΔΕ και να υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα βοηθήσει τους δήμους να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές για να προσαρμοστούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η υλοποίηση της ομαλής ένταξης των τετράχρονων παιδιών στα νηπιαγωγεία και για τον λόγο αυτό ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Σε σχέση με το ωράριο στα νηπιαγωγεία επισημάνθηκε ότι αυτά είναι ανοιχτά από τις 7:45 μέχρι και τις 4 το απόγευμα. Αναφορικά με τα θέματα της σίτισης και της διεύρυνσης της διάρκειας του σχολικού έτους δεν υπήρξε κάποια ξεκάθαρη θέση.

«Όπως όλα δείχνουν το υπουργείο αναζητεί μια λύση αντίστοιχη με εκείνη των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης» τονίζεται από την ΚΕΔΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Σ. Δανιηλίδης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet