Κάλεσμα του ΥΠΕΝ στους Δήμους να συμμετάσχουν στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030
Print Friendly, PDF & Email
Υπουργεία

Κάλεσμα του ΥΠΕΝ στους Δήμους να συμμετάσχουν στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030

Με την επίσημη έναρξη της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 (Mission Board 100 climate neutral cities by 2030), που κήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους ελληνικούς Δήμους.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεργασία με το EU Mission Board και προετοιμάζει από τον Απρίλιο του 2020 τις ελληνικές συμμετοχές για το μεγάλο εγχείρημα μετασχηματισμού τους σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030. Στην εν λόγω Ευρωπαϊκή Αποστολή ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Δήμοι Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Καλαμάτας, Τρικκαίων, Κοζάνης, Θήρας και Φυλής και η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος καλεί να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι, παρέχοντάς τους την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, η Ελλάδα αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Αποστολή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κράτους-μέλους, μέσω του ΥΠΕΝ. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα αναφέρθηκε ονομαστικά μαζί με την Ισπανία, την Αυστρία και τη Σουηδία στην εκδήλωση έναρξης της Ευρωπαϊκής Αποστολής, από τον διευθυντή του Mission Board 100 climate neutral cities by 2030, Matthew Baldwin.

Τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Αποστολή (Mission Board 100 climate neutral cities by 2030) θα καλύψει τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών με αναμενόμενα αποτελέσματα τη βελτίωση:

  1. Της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος.
  2. Της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτηρίων.
  3. Του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου.
  4. Τη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις.
  5. Την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
  6. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.

Η υλοποίηση όλων των δράσεων θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκά Προγράμματα που ήδη τρέχουν π.χ. ΣΒΑΚ) με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal).

Οι Δήμοι που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ολιστικών παρεμβάσεων με καθορισμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα δεκαετίας. Οι φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους (city re-branding) και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. θα μπορέσουν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά:

«Η επίτευξη να γίνουν 100 πόλεις κλιματικά ουδέτερες έως το 2030 αποτελεί αποστολή που θα υποστηρίξει, θα προωθήσει και θα επιδείξει τον συστηματικό μετασχηματισμό τους μετατρέποντάς τες σε κόμβους πειραματισμού και καινοτομίας.

»Οι πόλεις είναι ο τόπος όπου συνυπάρχουν στρατηγικές για την απανθρακοποίηση της ενέργειας, των μεταφορών, των κτηρίων, της βιομηχανίας και της γεωργίας. Η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός των πόλεων και με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, μέσω μιας πολυεπίπεδης και συν-δημιουργικής διαδικασίας προσαρμοσμένης στις πραγματικότητες κάθε πόλης».

Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet