Κατατέθηκαν στην πολιτική ηγεσία του υπ. Επικρατείας οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Επιτελικό Κράτος
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Κατατέθηκαν στην πολιτική ηγεσία του υπ. Επικρατείας οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Επιτελικό Κράτος

Τις προτάσεις της ΚΕΔΕ επί του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στον υπουργό Επικρατείας, Γεώργιο Γεραπετρίτη.

Οι σχετικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο υπουργείο Επικρατείας και κοινοποιήθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο πρόεδρος Γ. Πατούλης αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι περιέχει σημαντικές διατάξεις οι οποίες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά και ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός επιτελικού κράτους.

Συγκεκριμένα επισήμανε:

«Απαιτείται ένα κράτος πολυεπίπεδο και επιτελικό. Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

»Οι διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση».

Μετά τη σχετική εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ το Δ.Σ. αποφάσισε την κατάθεση των παρακάτω προτάσεων:

  1. Να προστεθεί στις Αρχές καλής διακυβέρνησης και χρηστής διοίκησης, η «Αρχή της Εγγύτητας παροχής των υπηρεσιών» (άρθρο 19).
  • Το υπουργείο Εσωτερικών, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων, να υποστηρίζει τις Περιφέρειες και τους Δήμους στην «Καλή Νομοθέτηση» (άρθρο 25).
  • Τα υπουργεία, όταν εκπονούν τα ετήσια Προσχέδια Δράσης τους, να ζητούν τις προτάσεις των Περιφερειών και γενικότερα της Αυτοδιοίκησης. Να επικαιροποιηθεί ο Ν. 1622/1986, περί Δημοκρατικού Προγραμματισμού (άρθρο 52).
  • Σύνδεση των επτά Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ με το δημιουργούμενο ενιαίο σύστημα ελεγκτικών μηχανισμών (άρθρο 82).
  • Υπενθυμίζεται, παράλληλα, η πρόταση της ΚΕΔΕ να διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη του ο δήμαρχος σε κάθε μετακίνηση δημοτικού υπαλλήλου στο πλαίσιο του θεσμού της κινητικότητας (άρθρο 108).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet