Με 18,4 εκατ. ευρώ ενισχύονται Δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων Αττικής ενόψει αντιπυρικής περιόδου
Υπουργεία

Με 18,4 εκατ. ευρώ ενισχύονται Δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων Αττικής ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, υπέγραψε την κατανομή συνολικού ποσού ύψους 16,91 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) στους Δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Επιπροσθέτως, με ξεχωριστή απόφασή του επιχορηγούνται για τον ίδιο σκοπό, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, και οι Σύνδεσμοι Δήμων της Αττικής, με το ποσό του 1,49 εκατ. ευρώ.

Η κατανομή πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και με περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.

Πρόκειται για δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε:

  • Εκτέλεση έργων, εργασιών και προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων.
  • Συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.
  • Υλοποίηση προληπτικών μέτρων.
  • Ενίσχυση εθελοντικών δράσεων.
  • Θέματα προμήθειας εξοπλισμού.
  • Λειτουργικά έξοδα – κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων / μηχανημάτων έργου.

Η συνολική χρηματοδότηση, ύψους 18,4 εκατ. ευρώ, προς τους Δήμους όλης της χώρας και τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής, εντάσσεται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά επισήμως, τον Μάιο. Επισημαίνεται, δε, ότι για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων η ενίσχυση της προστασίας της φετινής αντιπυρικής περιόδου γίνεται πολύ νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε σχετικώς:

«Όπως δεσμεύτηκα στις 22 Μαρτίου 2022, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ενισχύουμε την αντιπυρική προστασία της φετινής περιόδου πολύ νωρίτερα από πέρυσι, με 16,91 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους και 1,49 εκατ. ευρώ ειδικά προς τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής.

Η χρηματοδότηση αυτή παρέχεται για συγκεκριμένες δράσεις των Δήμων, με γνώμονα την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους Δήμους όλες εκείνες τις θεσμικές διευκολύνσεις και τους απαραίτητους πόρους οι οποίοι θα τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet