Μ. Γραφάκος: Πρέπει να τρέξουμε με χίλια στη διαχείριση απορριμμάτων
Υπουργεία

Μ. Γραφάκος: Πρέπει να τρέξουμε με χίλια στη διαχείριση απορριμμάτων

Την πολιτική της κυβέρνησης για μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων – αποβλήτων κατά την περίοδο 2019-2023 παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Επικοινωνία 94FM και την εκπομπή «Δημοτικές Διαπλοκές’».

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη δεινή θέση της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα, θέση που την καθιστά υπόλογη για τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε., ο κ. Γραφάκος συνόψισε τη σημερινή εικόνα σε τέσσερα ζοφερά στοιχεία:

  • Η Ελλάδα, με ποσοστό 18,9%, κατέχει την 24η θέση στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν την ανακύκλωση, ενώ αντίθετα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην ταφή απορριμμάτων, με ποσοστό 80%.
  • Στην Ελλάδα λειτουργούν ακόμη 53 παράνομες χωματερές (22 από αυτές στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο), για τη λειτουργία των οποίων η χώρα τιμωρείται με πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ ανά έτος.
  • Παρατηρείται πολύ χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για το θέμα. Από το σύνολο των 940 εκατ. ευρώ, μόνο 230 έχουν συμβασιοποιηθεί.
  • Πονοκέφαλο δεν προκαλεί μόνον η διαχείριση των αστικών αποβλήτων, αλλά και των βιομηχανικών, γεωργοκτηνοτροφικών, νοσοκομειακών και κατασκευαστικών, τα οποία στο σύνολό τους ξεπερνούν σε όγκο τα αστικά. Ωστόσο, οι δομές είναι ελλιπείς, ουδείς ουσιαστικός σχεδιασμός υπάρχει για την ανασύσταση των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων, ενώ για τη διαχείριση των βιομηχανικών οι υφιστάμενες δομές κρίνονται εξαιρετικά ανεπαρκείς.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε ορθές λογικές και καλές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μ. Γραφάκος, ο οποίος έθεσε ψηλά τον πήχη τόσο για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, όσο και ΓΙΑ την ανακύκλωση.

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως ό,τι βάζουμε στον μπλε και τον καφέ κάδο το εκτρέπουμε από την ταφή και επομένως έχουμε πολλαπλά οφέλη», σημείωσε ο κ. Γραφάκος.

Ο ίδιος, αφού περιέγραψε πώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα τα θέματα σε Κέρκυρα και Λευκάδα, αναφερόμενος στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα περιφερειακή αρχή του Γιώργου Πατούλη, από την οποία το υπουργείο περιμένει, όπως είπε ο κ. Γραφάκος, άμεσα αποφάσεις.

«Περιμένουμε τις αποφάσεις της νέας περιφερειακής αρχής, να προτείνει τον σχεδιασμό της, τον οποίο προφανώς και θα στηρίξουμε. Η κ. Δούρου, ενώ παρέλαβε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εντούτοις στη θητεία της τον ακύρωσε, χωρίς να προτείνει κάποια εναλλακτική λύση», ήταν τα λόγια του κ. Γραφάκου.

Ακούστε όσα είπε ο κ. Μ. Γραφάκος στον Επικοινωνία 94FM:

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet