Σκληρή γλώσσα από ΚΕΔΕ για την «παρεξήγηση» με τις μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Σκληρή γλώσσα από ΚΕΔΕ για την «παρεξήγηση» με τις μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία

Η Αυτοδιοίκηση στα δύσκολα βγαίνει μπροστά. Δεν φοβόμαστε τις ευθύνες, δεν κρυβόμαστε πίσω από αρμοδιότητες, δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν «μπαλάκι» στο κρυφτούλι ανευθυνουπεύθυνων γραφειοκρατών.

Σκληρή επίθεση σε όσους την «έβαλαν στο κάδρο» των ευθυνών για το «μπάχαλο» που δημιουργήθηκε με τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία στην έναρξη της νέας χρονιάς εξαπολύει η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος αντιπροσωπεύει την αυτοδιοίκηση της ευθύνης, που στα δύσκολα έχει μάθει να βγαίνει πάντα μπροστά, για να στηρίξει με αποτελεσματικό τρόπο τις τοπικές μας κοινωνίες. Είμαστε η Αυτοδιοίκηση που ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από τις αρμοδιότητες που δεν έχει, για να μην κάνει τη δουλειά της» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση και προσθέτει:

«Με αυτή τη λογική ανταποκριθήκαμε στα τέλη Αυγούστου, με αίσθημα ευθύνης, στο κάλεσμα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, να αναλάβουμε πέραν των αρμοδιοτήτων μας την ευθύνη να πραγματοποιήσουμε μια διαγωνιστική διαδικασία, με σκοπό την έγκαιρη παραγωγή και διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία της χώρας, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ξεκαθαρίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού, όχι τον καθορισμό των προδιαγραφών».

Όπως εξηγεί η ΚΕΔΕ, τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν, τις καθόριζαν αποκλειστικώς τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη, όπως υποστηρίζει, να διενεργήσει τον διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μία μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών.

Στην ευθύνη που ανέλαβε, όπως λέει, η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε «με απόλυτη συνέπεια κι ευθύνη, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Πρωθυπουργός με δημόσια αναφορά του στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Κυριακής».

Δεν υπήρξε καμία «παρεξήγηση» από πλευράς ΚΕΔΕ, καθώς εφάρμοσε ακριβώς τις οδηγίες που έλαβε, όπως ισχυρίζεται, προσθέτοντας ότι για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη διάσταση μιας κατηγορίας μασκών θεώρησε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται, με την προχθεσινή δημόσια δήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Ανέμενε δε, μετά την ανακοίνωση αυτή να της σταλούν εκ νέου οι προδιαγραφές, με σαφείς οδηγίες, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής των μασκών που με δική της εντολή διακόπηκε. Κάτι που, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η Ένωση προσθέτει, επίσης, ότι «με έκπληξη ακούσαμε χθες τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα», ο οποίος ανέφερε ότι «υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών, καθώς το υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών».

Η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, υποστηρίζει η ΚΕΔΕ, που «για την αποκατάσταση της αλήθειας» ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας αρχικώς διαβιβάστηκαν στο υπ. Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην ΚΕΔΕ. Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

«Οι μάσκες που παραδώσαμε ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση. Στην Επιτροπή συμμετείχε κι εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Στην Επιτροπή του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων, επί αυτών» τονίζει η Ένωση και καταλήγει:

«Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ηθικό να γίνεται προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, όταν η ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους αρμόδιους του υπ. Υγείας για το μέγεθος των μασκών, χωρίς να εισακουστεί. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Η ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία και όχι η μετατόπιση ευθυνών είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να πετύχουμε το στόχο μας».

Επιστολή – απάντηση της ΚΕΔΕ στις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet