Συμπληρωματική απόφαση ΚΑΠ, ύψους 107 εκατ. ευρώ, για τους Δήμους
Υπουργεία

Συμπληρωματική απόφαση ΚΑΠ, ύψους 107 εκατ. ευρώ, για τους Δήμους

«Το μέλλον της Αυτοδιοίκησης θα είναι πιο φωτεινό», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο διεξάγεται 14-16 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης ΚΑΠ, ύψους 107 εκατ. ευρώ, η οποία –όπως επισήμανε– έρχεται να βοηθήσει, σημαντικά, τους Δήμους να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες και τις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Προανήγγειλε, δε, περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το 2022 θα είναι έτος αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, προκειμένου να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της. «Μιλάμε για ρεαλιστικές –και όχι συμβολικές– αυξήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας: «Σκοπός μας είναι να άρουμε τυχόν δυσλειτουργίες, να βελτιώσουμε περαιτέρω σημεία τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δουλεύουν, να διορθώσουμε σημεία τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δεν δουλεύουν, προκειμένου να έχουμε μία πιο δίκαιη κατανομή και, ταυτόχρονα, να αυξήσουμε το ποσό για τους ΚΑΠ., έτσι ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται η πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών».

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 237,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Δήμων που είχαν απώλειες εσόδων και αύξηση των δαπανών. Ανέφερε, δε, ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στην Αυτοδιοίκηση για οποιαδήποτε πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση απαιτηθεί, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε, πρόκειται για το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στα χέρια τους –έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης– προκειμένου να υλοποιήσουν έργα που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα σημαντική αύξηση του χρηματοδοτικού «χώρου» μέσα από συνέργειες και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να δουν στο πρόγραμμα τις εντάξεις των έργων που προσδοκούν. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε, επίσης, για τις προκλήσεις που φέρνει το μεγάλο στοίχημα της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων.

Η ομιλία του Στ. Πέτσα στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet