Τ. Θεοδωρικάκος: Καμία ανησυχία για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ σε καθαριότητα-πράσινο
Print Friendly, PDF & Email
Υπουργεία

Τ. Θεοδωρικάκος: Καμία ανησυχία για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ σε καθαριότητα-πράσινο

Η κυβέρνηση θέλει να απελευθερώσει την Αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας στη Βουλή τις νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες δίνεται στα δημοτικά συμβούλια η δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Ο υπουργός διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τους εργαζόμενους στους δήμους ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση δεν θέτει σε κίνδυνο την εργασία τους και ζήτησε να σταματήσει η σπέκουλα γύρω από το θέμα.

«Η κυβέρνησή μας θέλει να αποφασίζουν οι δήμοι και οι δημότες για τα του οίκου τους. Δικό τους θέμα είναι τι συμφέρει τους πολίτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, για τον φωτισμό, κοκ και τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να έχουν μπροστά τους νόμιμα όλες τις εναλλακτικές λύσεις» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και προσέθεσε ότι στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι καθαρές και όμορφες πόλεις, ασφαλείς και φωτεινές γειτονιές.

«Στόχος μας είναι η σωστή λειτουργία των δήμων, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Με τη ρύθμιση που κάνουμε, δίνουμε τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να παίρνουν εκείνα το βάρος των αποφάσεών τους, αφού πρώτα από όλα αυτές αφορούν τους δικούς τους δημότες. Επιδιώκουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, από τους αντιπροσώπους εκείνων που βιώνουν τα προβλήματα. Έτσι οι πολίτες δε θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τόνους απορριμμάτων μπροστά στις πόρτες τους, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό για την αποκομιδή τους. Δεν θα υπάρχει πλέον δικαιολογία σε κανέναν ότι δεν υπάρχει το προσωπικό για να συντηρήσει το πράσινο, δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης ηλεκτροφωτισμού» είπε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε:

«Θέλω με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο να τονίσω ότι δεν υπάρχει, και δεν νοείται να υπάρχει, καμία ανησυχία για εκείνους τους εργαζόμενους στους δήμους που εργάζονται στον τομέα καθαριότητας και συντήρησης του πρασίνου. Η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του άρθρου 179 γίνεται εφόσον το δημοτικό συμβούλιο κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο και συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι και να σταματήσει η σπέκουλα γύρω από αυτό το θέμα. Αντίθετα, μπορεί συμπολίτες μας που είναι άνεργοι να μπορέσουν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη διάταξη με την οποία «η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τον έλεγχο, από πλευράς υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, για τα επίπεδα απασχόλησης του προσωπικού σε συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου», τόσο για λόγους σχεδιασμού του προγραμματισμού των προσλήψεων και στοχευμένης κάλυψης των πραγματικών αναγκών, όσο και για λόγους δημοσιονομικής τάξης, καταργώντας πληθώρα εξαιρέσεων που «η προηγούμενη κυβέρνηση μεθόδευσε με σειρά διατάξεων». «Η ρύθμιση που φέρνουμε αφορά τις περιπτώσεις συμβάσεων με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό» είπε ο υπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο εισάγεται διάταξη ώστε να αντιμετωπιστούν κενά που δημιουργούνται με την κινητικότητα. «Η ρύθμιση που φέρνουμε είναι επιβεβλημένη για τη σωστή λειτουργία κι αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και ιδιαίτερα του προσωπικού των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης» είπε και τόνισε ότι με τη ρύθμιση η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αιτήματα των δημάρχων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά, τέλος, με την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευσή της να δοθεί παράταση μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

Πηγή: naftemporiki.gr από ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet