10 δήμαρχοι βάλλουν κατά του «επανελέγχου» των συμβάσεων εργαζομένων
Αυτοδιοίκηση

10 δήμαρχοι βάλλουν κατά του «επανελέγχου» των συμβάσεων εργαζομένων

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τον επανέλεγχο των συμβάσεων στους υπαλλήλους των Δήμων τους όπως έχει ζητήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, καθιστούν σαφή, με κοινή τους δήλωση, δέκα δήμαρχοι της χώρας μας.

Στους ανωτέρω δημάρχους περιλαμβάνονται ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος και ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος.

Στη δήλωσή τους μιλούν για «κατ΄ ευφημισμό επανέλεγχο των συμβάσεων» των υπαλλήλων των Δήμων και  αναλυτικότερα δηλώνουν:

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «γεμίσει» τη «δεξαμενή» των απολύσεων, ώστε να μην παρεκκλίνει ούτε κατ΄ ελάχιστο των δεσμεύσεών της έναντι της τρόικα βάζει για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο την Αυτοδιοίκηση – αυτή τη φορά με τον κατ΄ ευφημισμό «επανέλεγχο» των συμβάσεων εργασίας που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Επιστρατεύοντας τη συνήθη τακτική της επικοινωνιακής συκοφαντίας κάποιων δήθεν επίορκων, με πλαστά δικαιολογητικά αλλά και τις ευθείες απειλές δίωξης τόσο των υπαλλήλων όσο και των αιρετών που αρνούνται να συμπράξουν στην περαιτέρω διάλυση των υπηρεσιών των Δήμων, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ίδια, όπως και οι προκάτοχοί της, όπως και οι εκλεκτοί του δικομματισμού στην Αυτοδιοίκηση, ευθύνεται για την κατάργηση στην ουσία της μόνιμης απασχόλησης και τη λειτουργία όλων των κρίσιμων υπηρεσιών των Δήμων σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα με συμβασιούχους.

Η πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζει – δέκα χρόνια μετά την έκδοση του «διατάγματος Παυλόπουλου» – την ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζομένων που παρέμεναν επί μακρόν όμηροι της αγωνίας αν θα ανανεωθεί ή όχι η σύμβασή τους, που δούλευαν σκληρά, συχνά απλήρωτοι ή ανασφάλιστοι, και που κατάφεραν μόλις πριν λίγα χρόνια να δικαιωθούν.

Η πραγματικότητα είναι ότι η διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια που έθετε ο νόμος, με την παρεμβολή αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων και με τον έλεγχο των συμβάσεων από το ΑΣΕΠ.

Η πραγματικότητα είναι ότι – αν ήθελε πράγματι να εντοπίσει τα πλαστά στοιχεία – η κυβέρνηση είχε τον τρόπο είτε διά του ΑΣΕΠ, που έχει στην κατοχή του τους φακέλους όλων των συμβάσεων που μετατράπηκαν, είτε διά των ίδιων των Δήμων, να βρει και να διώξει παραδειγματικά τις περιπτώσεις αυτές.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την από μηδενική βάση και και με αλλαγμένα κριτήρια επανεξέταση των συμβάσεων, ώστε να βρει πρόφαση να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.

Η πραγματικότητα, τέλος, είναι ότι η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων και η κατάργηση των θέσεών τους, θα αφήσει τις υπηρεσίες των Δήμων πραγματικά διαλυμένες, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι συμβασιούχοι αποτελούν την πλειοψηφία ακόμα και κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές δομές, οι παιδικοί σταθμοί κ.λπ.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα απευθυνόμαστε ανοιχτά και δημόσια, πρώτα απ΄ όλα στους πολίτες, αλλά και στους εργαζομένους και σε κάθε πολιτική και αυτοδιοικητική δύναμη που ενδιαφέρεται πραγματικά για τις ανάγκες της κοινωνίας και για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποστείλουμε τα στοιχεία που ζητά το ΥΔΜΗΔ ή να συμπράξουμε με κανέναν τρόπο στη δημιουργία ενός ακόμα μηχανισμού που θα μας μετατρέψει σε διακοσμητικά στοιχεία, αφού χωρίς εργαζομένους δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε καμία υπηρεσία προς τους πολίτες μας.

Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους των Δήμων μας, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει για το θέμα η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, δίνοντάς τους και το σχετικό «εντέλλεσθε» να απέχουν από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την επανεξέταση των συμβάσεων με νέα κριτήρια σύμφωνα με τον Ν. 4250/14.

Καλούμε όλους τους αιρετούς να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα, στηρίζοντας τους εργαζομένους και την Αυτοδιοίκηση.

Και, τέλος, απευθυνόμαστε στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση των Δήμων τους και τους καλούμε να αναλάβουν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τον εργαζομένων και των αιρετών των Δήμων. Γιατί, ειδικά στη σημερινή κοινωνικά κρίσιμη συγκυρία, το να παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, οι δομές αλληλεγγύης των Δήμων ανοιχτές, είναι πρώτα και κύρια δικός τους αγώνας.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ – Δ. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Δ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΓΚΟΤΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ – Δ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΑΚΗΣ – Δ. ΒΥΡΩΝΑ
ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ ΤΙΝΑ – Δ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – Δ. ΚΑΙΣΙΑΡΙΑΝΗΣ
ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Δ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΜΠΙΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Δ. ΑΙΓΑΛΕΩ
ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΙΜΟΣ – Δ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Δ. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet