326 εκατ. ευρώ σε δήμους για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

326 εκατ. ευρώ σε δήμους για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων

Ως θετικό βήμα για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των δήμων, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης την απόφαση της Κυβέρνησης να διαθέσει 326 εκατομμύρια ευρώ για τον σχετικό σκοπό.

Ο κ. Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη η οποία μεταξύ άλλων συμβάλει και στην εισροή ρευστού στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή, όπως σημείωσε, είναι προϊόν συστηματικής διεκδίκησης από πλευράς ΚΕΔΕ που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να θέσει το θέμα θέσπισης αντίστοιχης ρύθμισης που αφορά οφειλές των δήμων προς τις τράπεζες, ενώ ζήτησε να εξεταστεί και το ζήτημα «νέας γενιάς παρακρατηθέντων», τα οποία οφείλονται στην Αυτοδιοίκηση από το 2009 μέχρι και σήμερα και ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

«Η ΚΕΔΕ έχει δώσει μάχη για την επίτευξη της απόδοσης των παρακρατηθέντων, οι συνάδελφοι δήμαρχοι οφείλουν το επόμενο διάστημα να επισπεύσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να καταφέρουν άμεσα να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση των οφειλών», σημείωσε ο κ. Γ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στις καλές προθέσεις του ΥΠΕΣΔΑ και της πολιτικής του ηγεσίας τόνισε ότι «αναμένει με ενδιαφέρον αυτές οι καλές προθέσεις να αποτυπωθούν και στο πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει το ΥΠΕΣΔΑ, με την υιοθέτηση των προτάσεων της ΚΕΔΕ».

O υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο διάστημα θα διατεθεί το ποσό των 90 εκατ. ευρώ για συντήρηση σχολικών κτηρίων και ενώ θα υπάρξει έγκριση αποπληρωμής μέρους της ΣΑΤΑ για το 2016.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε εκτός από τον υπουργό Π. Κουρουμπλή και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Πουλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος.

Πληροφορίες

Για τη διευκόλυνση των δήμων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΑ διαθέτει συγκεκριμένες τηλεφωνικές γραμμές που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για τυχών ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους:

  • Για θέματα που αφορούν στους δικαιούχους, το ανώτατο ποσό επιχορήγησης, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τις προϋποθέσεις επιχορήγησης και τη διαδικασία υποβολής αιτήματος επιχορήγησης: Κώστα Τρυποσκούφη (τηλ: 213 1364009), Μαρία Χιώτη (τηλ: 213 1364810), Μάρα Γαρίου (τηλ: 213 1364816) και Σελήνη Γιουρούκη (τηλ: 213 1364806).
  • Για θέματα προϋπολογισμού: Ευθυμία Μαμούρη (τηλ: 213 1364818) και Γεωργία Παπανικολοπούλου (τηλ: 213 1364801).
  • Για θέματα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων: Δήμητρα Μπιτούνη (τηλ: 213 1364704), Μαρία Τζατζιμάκη (τηλ: 213 1364702) και Αγγελική Τσιλοφύτη (τηλ: 213 1364708).

Σημειώνεται ότι ως ληξιπρόθεσμο χρέος χαρακτηρίζεται εκείνο που έχει εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 30.04.2016. Οι λεπτομέρειες και η όλη διαδικασία που απαιτείται να ακολουθηθεί από τους δήμους περιγράφονται σε σχετική εγκύκλιο, που έχει εκδοθεί.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet