Συνολική και όχι αποσπασματική διαχείριση στερεών αποβλήτων ζητεί η ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Συνολική και όχι αποσπασματική διαχείριση στερεών αποβλήτων ζητεί η ΚΕΔΕ

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέθεσε το πακέτο των προτάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ σχετικά με τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Οι σχετικές προτάσεις που κατατέθηκαν είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και των επιστημονικών συνεργατών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελου Καπετάνιου και του προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος στην ΚΕΔΕ,  δήμαρχου Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε στον υπουργό ότι οι δήμοι έχουν τη διάθεση και τη βούληση να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην επίλυση του προβλήματος.

Βασική προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε ο κ. Γ. Πατούλης, είναι να μην υπάρξει ένας γενικός κανόνας για όλη τη χώρα, αλλά να προσδιοριστούν και να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική επισήμανε ότι πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από τους Δήμους και να μην είναι ο εκάστοτε περιφερειάρχης Αττικής.

«Οι Δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας πληρώνουν οι δημότες και γι΄ αυτό πρέπει οι Δήμοι να είναι και αυτοί, που θα έχουν τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή τους», σημείωσε ο κ. Γ. Πατούλης.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης».

Στη συζήτηση επισημάνθηκε ότι οι απαιτούμενες λύσεις μπορούν να προέλθουν μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων και τροποποιήσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, χωρίς να απαιτείται συνολική αλλαγή του νόμου.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής δεσμεύθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, ότι θα εξεταστούν οι προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΕ και θα συγκληθεί με δική του πρωτοβουλία συνάντηση μέσα στον Αύγουστο όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το σχετικό θέμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet