«Δεν θα εμπιστευθούμε τη διαχείριση απορριμμάτων στην κα Δούρου»
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

«Δεν θα εμπιστευθούμε τη διαχείριση απορριμμάτων στην κα Δούρου»

Να σταματήσει να υπερασπίζεται τις επιλογές της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων καλεί τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ Νίκο Σαράντη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, απαντώντας σε δήλωση του τελευταίου (Ν. Σαράντης: Δεν εξυπηρετούν διχαστικές λογικές στη διαχείριση απορριμμάτων).

«Η  διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στην κα Δούρου» σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στην ακόλουθη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση:

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Νίκος Σαράντης με δήλωση του σχετικά με το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής, επιχειρεί να μας πείσει ότι λανθασμένα ως ΚΕΔΕ κάνουμε λόγο για εκχώρηση της αρμοδιότητας, καθώς πρόκειται απλά για μια  έγκριση και θεώρηση των μελετών. 

Προφανώς ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ δεν γνωρίζει ή δεν διάβασε προσεκτικά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (υπ. αριθμ. 413/2016) σύμφωνα με την οποία ανατίθεται στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα της διευθύνουσας υπηρεσίας και της προϊσταμένης αρχής για τις μελέτες των έργων.

Σαφέστατα, ξεκάθαρα και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, στην απόφαση αναφέρεται ότι γίνεται εκχώρηση αρμοδιότητας θεώρησης και έγκρισης μελετών των έργων.

Η Περιφέρεια, για να επιτύχει τον στόχο και τον σκοπό της, κάνει χρήση του νόμου 4071/2012, όπου στο άρθρο 17  υπάρχει συγκεκριμένο παραθυράκι εκχώρησης σε αυτήν της αρμοδιότητας που ανήκει ουσιαστικά στους δήμους.

Ο Ν. Σαράντης παραποιεί τον όρο «εκχώρηση» και βαπτίζει την απόφαση ως «μεταφορά της επικαιροποίησης και θεώρησης των μελετών» στη Περιφέρεια. Στο σημείο αυτό τίθεται ένα ερώτημα «ποιες μελέτες επικαιροποιούνται;» Να σημειωθεί ότι οι μελέτες αυτές είναι άγνωστες ακόμα και στα όργανα του ΕΔΣΝΑ.

Όπως καλά γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το θέμα, η αναθεώρηση των μελετών επί δύο χρόνια εκκρεμεί και ποιος ξέρει μέχρι πότε.

Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), έχει κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζει η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ.

Γ. Πατούλης: Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν  οι δήμοι δούρειοι ίπποι κανενός

Κληθείς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης να σχολιάσει τη σχετική τοποθέτηση του Ν. Σαράντη, υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της ΚΕΔΕ είναι να «λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού χωρίς κηδεμόνες».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης συμπλήρωσε ότι:

Δεν θα γίνουμε δούρειοι ίπποι κανενός. Αναρωτιέμαι αν ο Ν. Σαράντης με τη θέση που διατύπωσε εκφράζει προσωπικές σκέψεις ή την επίσημη άποψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στην κα Δούρου. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ θα έπρεπε, αντί να υπερασπίζεται τις επιλογές της κας Δούρου, που στρέφονται απροκάλυπτα σε μια σειρά από ζητήματα σε βάρος των Δήμων της Αττικής, να απαιτήσει κι αυτός να μας απαντήσει η κα περιφερειάρχης  στα ερωτήματα που της έχουμε θέσει για το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στα οποία δεν μας έχει απαντήσει.

Ο κ. Σαραντης, ως δήμαρχος θα έπρεπε κι αυτός να αναρωτιέται: 

  1. Ποιο είναι το σχέδιο της κας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, για το οποίο δύο χρόνια τώρα ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε;
  2. Πού προβλέπει το σχέδιο της κας Δούρου να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες είναι απαραίτητες; Ο προηγούμενος σχεδιασμός απορρίφθηκε, ο νέος τι εκπλήξεις κρύβει για τους κατοίκους της Αττικής;
  3. Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα νέα έργα και τι θα γίνει με τα χρήματα που είχαν ήδη διασφαλισθεί για την υλοποίηση του προηγούμενου σχεδιασμού; Έχει φροντίσει η Περιφέρεια Αττικής να μην χαθούν αυτά τα χρήματα;
  4. Δεν αναρωτιέται ο κ. πρόεδρος της ΠΕΔΑ γιατί στις μεθοδεύσεις της κας Δούρου να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, αντέδρασαν τόσο οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου, όσο και η ΠΟΠ-ΟΤΑ;

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει: Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που αφορά στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, δεν χωρούν μικροκομματικοί σχεδιασμοί. Απαιτείται σοβαρότητα, σχέδιο, υπευθυνότητα και ενότητα όλων των αιρετών του Πρώτου Βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί ορισμένοι, για τόσο σοβαρά θέματα, να αποφασίζουν εν κρυπτώ και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή τουλάχιστον συνεννόηση με τους ΟΤΑ. Δεν μπορούν να το φέρνουν ως έκτακτο θέμα μέσα στο καλοκαίρι ξαφνικά και εκτός ημερησίας διάταξης, όταν εδώ και δύο χρόνια αρνούνται να μας παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου. Εμείς με την υγεία των κατοίκων της Αττικής δεν παίζουμε.  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet