Οι βασικές αρχές διαχείρισης του Προσφυγικού από το ΕΛΚ
Αυτοδιοίκηση

Οι βασικές αρχές διαχείρισης του Προσφυγικού από το ΕΛΚ

Στις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την πολιτική διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην αναγκαιότητα συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος, κατέληξαν τα μέλη της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΣτις εργασίες του σχετικού Συνεδρίου με θέμα «Ο ρόλος των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης: Η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης Γιώργος Πατούλης.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξαν με χαιρετισμό που απηύθυναν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών M. Schneider, με τον οποίο ο κ. Πατούλης είχε μία γόνιμη συζήτηση για τη συμβολή της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του ζητήματος.

Τα βασικά συμπεράσματα των εργασιών του Συνεδρίου αποτυπώθηκαν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν τα μέλη της ομάδας του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Συμμετείχα σε ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό Συνέδριο από το οποίο εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σε συλλογικό επίπεδο.

»Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου αναδείχθηκε, όπως υπογραμμίζεται και στην κοινή δήλωση της ομάδας του ΕΛΚ,  η σημασία της ενεργούς συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού αλλά και η ανάγκη διάθεσης περισσότερων χρηματοδοτικών πόρων για τους οποίους οι Δήμοι, θα πρέπει να έχουν την κύρια ευθύνη της χρήσης τους.

»Το προσφυγικό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια για αυτό και απαιτείται η υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων από όλους τους υπευθύνους για τη χάραξη της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

»Η ΚΕΔΕ παρακολουθεί επισταμένα όλες τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς παραμένουμε αμετακίνητοι στην πάγια θέση μας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο νευραλγικός κρίκος στην αλυσίδα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».

Βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου

Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα μέλη της ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όπως αποτυπώθηκαν στην κοινή τους δήλωση, είναι τα εξής:

Αυτό που προσδοκούν οι πολίτες είναι μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται ομαλά. Αυτός είναι ο στόχος που θα πρέπει να επιδιώκουν όλοι οι αρμόδιοι για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, τόσο στο επίπεδο της Ε.Ε. όσο και σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Προκειμένου η προσδοκία αυτή να γίνει πραγματικότητα, όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ιδίως δε οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές, πρέπει να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής, επιδεικνύοντας πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Φρονούμε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. πρέπει να προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών -οι οποίοι πρέπει να αναγνωρίζονται ως κάτοχοι δικαιωμάτων-, την προώθηση της ισότητας και την ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε μετανάστες που βρίσκονται σε ανάγκη και καταφθάνουν στην Ε.Ε., είναι δε αξιέπαινες για την αλληλεγγύη τους απέναντι στους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τη βία και την πείνα. Με περιορισμένους, συχνά, πόρους, οι αρχές αυτές παρέχουν σημαντική ενημέρωση ως προς τα δικαιώματα, καθώς και υγειονομική περίθαλψη. Ζητούμε, στο πλαίσιο αυτό, να διατεθούν περισσότεροι χρηματοδοτικοί πόροι στις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να έχουν την ευθύνη της χρήσης τους σε συντονισμό με τις αντίστοιχες ΜΚΟ.

Προβάλλουμε τις απόψεις των τοπικών και των περιφερειακών αρχών οι οποίες ζητούν αποτελεσματικότερες επενδύσεις σε μια κοινή, στην Ε.Ε., ολοκληρωμένη λύση για την προσφυγική κρίση. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης, να εξασφαλιστεί δε ότι οι περιφέρειες θα έχουν άμεση πρόσβαση στους χρηματοδοτικούς πόρους που διατίθενται από την Ε.Ε. και θα μπορούν να κάνουν χρήση τόσο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης όσο και του μέσου βοήθειας έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet