Γ. Πατούλης: Στόχος μεταρρυθμίσεις για τοπικές κοινωνίες που αποφασίζουν μόνες τους
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Στόχος μεταρρυθμίσεις για τοπικές κοινωνίες που αποφασίζουν μόνες τους

Οι στρατηγικές κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να δρομολογηθούν προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζητήθηκαν σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ στις τέσσερις υποεπιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ειδικότερα, με βάση τα κείμενα αρχών που έχει καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έγινε λεπτομερής ενημέρωση από τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ για την πορεία των εργασιών στις υποεπιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Στην αρχική του εισήγηση, ο κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ θα εξετάσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλες τις προτάσεις που είναι υπό διαβούλευση. «Στόχος μας είναι», όπως ανέφερε, «να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες τους, χωρίς κηδεμονίες, για τον τόπο τους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για την τελική τοποθέτηση της ΚΕΔΕ επί των αλλαγών, περιγράφηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «για την  Αυτοδιοίκηση ο Σεπτέμβριος είναι μήνας μελέτης των κειμένων και των προθέσεων του υπουργείου για τις αλλαγές, ο Οκτώβριος μήνας αποφάσεων και ο Νοέμβριος -οπότε και θα γίνει το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ και αναμένεται να κατατεθεί η τελική εισήγηση της Επιτροπής στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών- μήνας δράσης ή αντίδρασης, αναλόγως του αποτελέσματος της διαβούλευσης που γίνεται».

Ειδικότερα, επισήμανε ότι η διατύπωση των θέσεων της ΚΕΔΕ θα γίνει στο ειδικό θεματικό συνέδριο της Ένωσης που αναμένεται να συγκληθεί στα μέσα Οκτωβρίου στον Βόλο, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων ενημερώθηκαν για την πορεία της διαβούλευσης επί των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων από τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, Π. Ζυγούρη, για ζητήματα αρμοδιοτήτων και εποπτείας ΟΤΑ, τον γενικό διευθυντή της ΚΕΔΕ Ευάγγ. Πάνου, για ζητήματα συγκρότησης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον σύμβουλο της ΚΕΔΕ, Γ. Ζερβό, για ζητήματα ανάπτυξης, και τον οικονομολόγο, σύμβουλο της ΚΕΔΕ, Γ. Γαλανό, για ζητήματα που αφορούν στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα Απ. Κοιμήσης, ο επικεφαλής της Παράταξης Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση Γ. Ιωακειμίδης και ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Δ. Μπίρμπας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet