Έκτακτη σύγκληση Δ.Σ. ΚΕΔΕ για την επιβολή διοικητικών γραμματέων σε δήμους
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Έκτακτη σύγκληση Δ.Σ. ΚΕΔΕ για την επιβολή διοικητικών γραμματέων σε δήμους

Με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12:00, στα γραφεία της Ένωσης (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας, Αθήνα).

Μοναδικό θέμα της συζήτησης θα είναι, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, «η πραξικοπηματικού χαρακτήρα απόπειρα της κυβέρνησης να καταργήσει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, μετατρέποντας τους δημάρχους σε υποτακτικούς της δημοσιοϋπαλληλικής γραφειοκρατίας».

Ειδικότερα αναμένεται να συζητηθεί η τροποποίηση του άρθρου 6 του Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής Προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε «συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται». Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου».

Στην ουσία, όπως τονίζει η ΚΕΔΕ, αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφαιρείται η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται Διοικητικοί Γραμματείς και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τους δημάρχους με στόχο να μην θεσμοθετηθεί η σχετική πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ ενημερώνει ότι θα αντιδράσει δυναμικά στην «προσπάθεια της κυβέρνησης να αγνοήσει τη βούληση των τοπικών κοινωνιών» και να «προσπεράσει» τις εκλεγμένες διοικήσεις των Δήμων, επιβάλλοντας τους επιτροπεία.

«Θα διαφυλάξουμε το Σύνταγμα» τονίζει η ΚΕΔΕ, «και την αυτοτέλεια του θεσμού. Οι Δήμοι θα παραμείνουν στους δημάρχους και στις τοπικές κοινωνίες και δεν πρόκειται να γίνουν λάφυρο καμιάς κυβέρνησης».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet