Απ. Κοιμήσης: «Να σηκώσουμε το γάντι» που πέταξε η κυβέρνηση
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Απ. Κοιμήσης: «Να σηκώσουμε το γάντι» που πέταξε η κυβέρνηση

Με ανακοίνωση-καταπέλτη, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και μέλος της ΚΕΔΕ, Απόστολος Κοιμήσης, εκπροσωπώντας το Αυτοδιοικητικό Κίνημα, καταδικάζει απερίφραστα την επιλογή της κυβέρνηση «να υποκαταστήσει κρίσιμο πολιτικό προσωπικό των Δήμων με διορισμένους υπαλλήλους και μάλιστα αναθέτοντάς τους εκτελεστική πολιτική ευθύνη».

Ο κ. Απ. Κοιμήσης υποστηρίζει ότι οι αυτοδιοικητικοί πρέπει «να σηκώσουν το γάντι» που τους ρίχνει η κεντρική εξουσία και «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί οι θεσμοί της τοπικής δημοκρατίας είναι αυτοί που θα σηκώσουν στους ώμους τους τη χώρα για να την οδηγήσουν στο ασφαλές μέλλον, μακριά από επιβουλές και σκοπιμότητες που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της δημοκρατίας και θέλουν το πολιτικό προσωπικό μαριονέτες και ασπόνδυλους χειροκροτητές δοτών εξουσιών και καθεστωτικών πρακτικών».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του δημάρχου Αμφιλοχία:

Η επικαιροποίηση του νέου memorandum of understanding, δηλαδή του τρίτου μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές, μιλάει για αποπολιτικοποίηση της διοίκησης του κράτους (de–politicizing the Greek administration), ξεκινώντας με αντικατάσταση των γενικών γραμματέων των υπουργείων από διοικητικούς γραμματείς εντός του 2016 και για το υπόλοιπο κράτος (Ν.Π. και λοιπές κρατικές  αρχές) εντός του 2017. Προκύπτει με σαφήνεια από τα σχετικά κείμενα ότι αυτό αφορά στο κράτος και όχι στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Προφανώς και δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο για τους ΟΤΑ, δεδομένου ότι αυτοί απολαμβάνουν πλήρους αυτοτέλειας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 102 του καταστατικού μας κανόνα, αλλά και σε όλους τους μεταδικτατορικούς νόμους της πατρίδας μας.

Τι συμβαίνει λοιπόν και η κυβέρνηση επιθυμεί να υποκαταστήσει κρίσιμο πολιτικό προσωπικό των Δήμων (γ.γ, πρόεδροι στα Ν.Π. κ.λ.π.) με διορισμένους υπαλλήλους και μάλιστα αναθέτοντάς τους εκτελεστική πολιτική ευθύνη, πλήττοντας έτσι την πολιτική νομιμοποίηση των επιλεγμένων από τον λαό πλειοψηφιών;

Το πράγμα εκφεύγει από την πιθανότητα μιας ακόμη αβελτηριώδους κυβερνητικής «πρωτοβουλίας», όπως τόσες άλλες, δεδομένου ότι έχουμε συγχορδία υπουργικών και πρωθυπουργικών δημοσίων δηλώσεων περί απλής αναλογικής στους δήμους και στις περιφέρειες, περί κατάργησης του «δημαρχοκεντρισμού» και επαναθεσμοποίησης(!) της ενδοδημοτικής δημοκρατίας και πλήθος άλλων προδήλων κενολογιών, που ευγλώττως όμως αναδεικνύουν  προθέσεις.

Οι δήμοι, παρά τη μετωπική πολιτική αναμέτρηση που επεδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν  «πέρασαν» στη δική του πολιτική επιρροή, όπως το κοινοβούλιο. Το κυβερνών κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα, όταν μάλιστα ήταν στο απόγειο της πολιτικής του παρουσίας.

Και επειδή στερούνται των απαραίτητων σημείων κοινωνικής αναφοράς, κινούνται στη λογική  του, ό,τι δεν ελέγχουμε το υπονομεύουμε και το απαξιώνουμε.

Η κυβέρνηση λοιπόν μας ρίχνει το γάντι. Φρονώ ότι πρέπει να το σηκώσουμε και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, γιατί οι θεσμοί της τοπικής δημοκρατίας είναι αυτοί που θα σηκώσουν στους ώμους τους τη χώρα για να την οδηγήσουν στο ασφαλές μέλλον, μακριά από επιβουλές και σκοπιμότητες που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της δημοκρατίας και θέλουν το πολιτικό προσωπικό μαριονέτες και ασπόνδυλους χειροκροτητές δοτών εξουσιών και καθεστωτικών πρακτικών.

Για το Αυτοδιοικητικό Κίνημα

Απόστολος Κοιμήσης

Δήμαρχος Αμφιλοχίας

Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet