«Τέλος» στο ζήτημα διοικητικών γραμματέων σε ΟΤΑ βάζει ο Γ. Μπαλάφας
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

«Τέλος» στο ζήτημα διοικητικών γραμματέων σε ΟΤΑ βάζει ο Γ. Μπαλάφας

Το πλαίσιο και τις κόκκινες γραμμές σύμφωνα με τις οποίες προσέρχεται στον διάλογο προσδιόρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, στο υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Κώστα Πουλάκη και την παρουσία του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα.

Ο κ. Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισήμανε ότι «για την ΚΕΔΕ υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, τόσο για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση απλής αναλογικής, όσο και για ρυθμίσεις τύπου “bypass” οι οποίες επιχειρούν να καταργήσουν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης με τη καθιέρωση διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στους Δήμους οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου».

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα, ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι στην έκτακτη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε και ζητεί ομόφωνα «την άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στους δήμους». Σε διαφορετική περίπτωση το Δ.Σ. θα συγκληθεί εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Γ. Μπαλάφας επισήμανε, ενώπιον των 27 μελών της επιτροπής, ότι ήταν καταρχήν προτάσεις και όχι αποφάσεις για τις οποίες ζητήθηκαν από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στον διάλογο να τις εξετάσουν με τους φορείς τους πριν προχωρήσουν σε επόμενη συνεδρίαση, επί της ουσίας.

«Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από το σχετικό ζήτημα», τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο κ. Μπαλάφας, «το υπουργείο δεν έχει καμία διάθεση ούτε κανέναν λόγο να προχωρήσει σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση». Για τον λόγο αυτό ζήτησε να μην δοθεί συνέχεια στο θέμα.

Σχετικά με το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους. «Η ΚΕΔΕ συμμετέχει με προτάσεις και δεν θα ανεχθεί ο διάλογος αυτός να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και μόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο έργο των επιτροπών που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε γνωστό ότι οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του «Καλλικράτη», καθώς και το νέο μοντέλο οργάνωσης της διοίκησης του κράτους θα διατυπωθούν στο ειδικό συνέδριο που πραγματοποιεί στις 17-18 Οκτωβρίου στον Βόλο, ενώ στο τακτικό συνέδριό της που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet